Φάρμακο: Έρχεται αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού πλαισίου για τα φαρμακευτικά προϊόντα – Η περίπτωση των σκευασμάτων για τις σπάνειες ασθένειες

Φάρμακα
14-02-2023

Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για το Φάρμακο στην Ευρώπη, προωθεί η Κομισιόν. Στόχος της επερχόμενης στρατηγικής είναι να δημιουργήσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που να προστατεύεται και να βοηθήσει τη βιομηχανία να προωθήσει την έρευνα και τις τεχνολογίες για τους ασθενείς, ώστε να ανταποκριθούν στις θεραπευτικές τους ανάγκες. Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν στο πλαίσιο εκδήλωσης την οποία διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος, με θέμα «Ώρα για δράση: Οικοδομώντας ένα φαρμακευτικό πλαίσιο για τις σπάνιες νόσους». Η εκδήλωση έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA) και τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, την Ελληνική Ένωση Ασθενών και την πρωτοβουλία Screen4Rare, και επικεντρώθηκε στις επερχόμενες προτάσεις υπό το πλαίσιο της Φαρμακευτικής Στρατηγικής για την Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση στις σπάνιες ασθένειες.

Ο κ. Κυμπουρόπουλος κατά την έναρξη της εκδήλωσης τόνισε ότι «χρειαζόμαστε αυτή την σε βάθος αναθεώρηση, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε 20 χρόνια και η οποία με την εφαρμογή της θα βοηθήσει τους ασθενείς με σπάνιες παθήσεις. Σημείωσε ότι από το 1983, περισσότερα από 400 φάρμακα και βιολογικοί παράγοντες για τις σπάνιες παθήσεις αναπτύχθηκαν στην Ε.Ε.. Ωστόσο, πρόσθεσε, το 95% των σπάνιων παθήσεων δεν έχουν θεραπεία. Έχουν καταγραφεί περίπου 8.000 σπάνιες παθήσεις που επηρεάζουν το 6-8% του πληθυσμού, δηλαδή 27 έως 36 εκατ. ανθρώπους. Με την νομοθεσία, θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια ισορροπία στην καινοτομία και στην προσιτότητα, αλλά ως κοινωνία θα πρέπει να σεβαστούμε την αναπηρία. Επιπλέον ο Ευρωβουλευτής κλείνοντας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα για τα ορφανά φάρμακα πρέπει να εξασφαλίζει την ίση πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες και τη στήριξη της καινοτομίας στον κλάδο αλλά και την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παρασκευή νέων φαρμάκων και να εξασφαλίσει μέσω και των κλινικών μελετών εντός της μια άμεση πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα.»

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ και εκπρόσωπος της EFPIA κ. Παπαδημητρίου με τη σειρά του, σημείωσε πως είναι μια μοναδική ευκαιρία να συζητήσουμε όλοι μαζί την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας και η Ευρώπη να παραμείνει ανταγωνιστική στον τομέα της ανακάλυψης και παραγωγής καινοτόμων θεραπειών για όλες τις ασθένειες, περιλαμβανομένων των Σπάνιων Παθήσεων. Ο κ. Ρωσσίδης ως επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Σ. Κυριακίδη, οποίος αναφερόμενος στην αναθεώρηση του φαρμακευτικού πλαισίου, είπε ότι στόχος είναι να καταστεί η υγεία στην ΕΕ ανθεκτική. Προτεραιότητα-κλειδί όπως είπε, είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών σε φάρμακα, οι προσιτές τιμές, η επάρκεια του εφοδιασμού, καθώς και η υγειονομική φροντίδα των ασθενών για τους οποίους δεν υπάρχουν θεραπείες. Επίσης, ο συντονιστής του ΕΛΚ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Ευρωβουλευτής  Peter Liese, από την πλευρά του, τόνισε ότι «οι προκλήσεις είναι μεγάλες σε ότι αφορά τη φαρμακευτική πολιτική της Ε.Ε. Και ειδικά στο θέμα των Σπανίων Παθήσεων. Αν δεν λάβουμε ομόφωνες αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο, δεν μπορούμε να περιμένουμε την επίλυση των προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο. Η Ευρώπη θέλει να προάγει την καινοτομία και παράλληλα να προσφέρει λύσεις στους ασθενείς».

Ο Fabio D’Atri, εκπρόσωπος της ΓΔ SANTE (Διεύθυνση Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), διαβεβαίωσε ότι η αναθεωρημένη φαρμακευτική νομοθεσία θα είναι μελλοντική και θα προσεγγίσει τις προτεινόμενες αλλαγές από μια ολιστική άποψη. Οι προτάσεις θα προσπαθήσουν να επιτύχουν ένα σύστημα που ανταμείβει την καινοτομία και μειώνει τις ανισότητες όσον αφορά τη διαθεσιμότητα ορισμένων θεραπειών μεταξύ των κρατών μελών. Ο Νίκος Δέδες από την Ένωση Ελλήνων Ασθενών έκανε λόγο για διαμορφωμένα κίνητρα και αναθεώρηση των πλαισίων τιμολόγησης και αποζημίωσης για καινοτόμα φάρμακα. Η Γενική Διευθύντρια της EFPIA, Nathalie Moll, κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να μην περιμένουν ότι η νομοθετική αναθεώρηση μπορεί να δώσει λύσεις σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα από μόνη της. Συγκεκριμένα, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί η ισχυρή προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας της Ευρώπης. Τόνισε την ανάγκη για πιο αποφασιστική δράση για να επανέλθει η ΕΕ στον χάρτη ως κόμβος καινοτομίας στο παγκόσμιο πλαίσιο, ενώ η ευρωβουλευτής Susana Solís Pérez ολοκλήρωσε το πάνελ εκφράζοντας την άποψή της ότι η βιοφαρμακευτική βιομηχανία είναι θεμελιώδης για την ΕΕ. Το να παραμείνει η ΕΕ ανταγωνιστική μετά από πολλαπλές κρίσεις θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και τα κίνητρα είναι ένας τρόπος με τον οποίο η αναθεωρημένη φαρμακευτική νομοθεσία μπορεί να το επιτύχει. Τέλος, ζήτησε μια συλλογική, πολυμερή προσέγγιση μετά τη δημοσίευση των νομοθετικών προτάσεων.