Φίλοι: Πώς τα γονίδια των «κολλητών» μας επηρεάζουν και τη δική μας υγεία

φίλοι πίνουν μπύρα
10-08-2024
Οι κολλητοί μας φίλοι στο σχολείο μπορεί να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα και την δική μας υγεία. Αυτό έδειξε νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Πώς γίνεται όμως αυτό;

Τα γονίδια των κολλητών μας στο σχολείο μπορεί να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα και τη δική μας υγεία, επισημαίνουν οι επιστήμονες, μετά τα αποτελέσματα της νέας μελέτης τους.

Οι φίλοι μας φέρουν γονίδια που μπορεί να τους προδιαθέτουν ή και να μην τους προδιαθέτουν για προβλήματα ψυχικής υγείας που κυμαίνονται από τον εθισμό μέχρι το άγχος και την κατάθλιψη. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία των ανθρώπων του φιλικού τους κύκλου, αναφέρουν συγκεκριμένα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ.

«Η γενετική προδιάθεση των συνομηλίκων για ψυχιατρικές διαταραχές και διαταραχές χρήσης ουσιών σχετίζεται με τον κίνδυνο που διατρέχει το άτομο να αναπτύξει τις ίδιες διαταραχές στη νεαρή ενήλικη ζωή», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jessica Salvatore.

«Αυτό που δείχνουν τα δεδομένα μας είναι η μεγάλη έκταση των κοινωνικών γενετικών επιδράσεων», ανέφερε σε δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου. Η Salvatore είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο.

Πρόκειται για ένα σχετικά νέο πεδίο έρευνας που ονομάζεται κοινωνικογονιδιωματική: Πώς η γενετική σύνθεση ενός ατόμου («γονότυπος») μπορεί να επηρεάσει ένα ευρύτερο δίκτυο ανθρώπων.

Πόσο ισχυρό είναι το κοινωνικογονιδιωματικό αποτέλεσμα; Για να το ανακαλύψει, η ομάδα της Salvatore εξέτασε δεδομένα για περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια άτομα που γεννήθηκαν στη Σουηδία μεταξύ 1980 και 1998.

Στη συνέχεια εντόπισαν πού ακριβώς πήγαιναν σχολείο στην εφηβεία τους. Ακολούθησε μια βαθιά ανάλυση διαφόρων μητρώων (ιατρικών, φαρμακευτικών και ποινικών) που τεκμηρίωσε τυχόν ιστορικό χρήσης ουσιών και διαταραχών ψυχικής υγείας στην ενήλικη ζωή.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να εκτιμήσουν εάν οι γενετικές προδιαθέσεις των συνομηλίκων ενός ατόμου συσχετίζονταν με πτυχές της ψυχικής υγείας του ίδιου του ατόμου.

Το αποτέλεσμα: Διαπιστώθηκαν σαφείς δεσμοί μεταξύ της γενετικής προδιάθεσης ενός στενού φίλου και της πιθανότητας ενός ατόμου να αναπτύξει χρήση ουσιών ή ψυχιατρική διαταραχή, ανέφερε η ομάδα. Όσο μάλιστα πιο κοντά ήταν δυο άνθρωποι, τόσο μεγαλύτερη η συσχέτιση.

Οι ερευνητές μπόρεσαν ακόμη και να εντοπίσουν ποια χρόνια ήταν τα πιο κρίσιμα για να υπάρχει αυτό το αποτέλεσμα και, όπως διαπίστωσαν, ήταν στις ηλικίες από τα 16 μέχρι τα 19.

Για τους συνομηλίκους που φοιτούσαν στο ίδιο σχολείο, η γενετική επίδραση ήταν ιδιαίτερα έντονη για τις διαταραχές χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 7 Αυγούστου στο American Journal of Psychiatry.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Πώς οι φίλοι επηρεάζουν τον ύπνο των εφήβων