Φόρος τιμής από το Healthview στη σπουδαία Ζέτα Παπαδοπούλου-Νταϊφώτη

26-12-2016

Έφυγε από τη ζωή βυθίζοντας σε θλίψη την οικογένειά της, φίλους και συναδέλφους, όλη την Επιστημονική Κοινότητα της Ιατρικής Σχολής, η Καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Ζέτα Παπαδοπούλου-Νταϊφώτη, αφήνοντας πίσω μόνο φίλους και υπέροχους απογόνους.

Όλοι αναφέρθηκαν στον σπάνιο χαρακτήρα της, στην επιστημονική της γνώση, στο εξαιρετικό ερευνητικό της έργο, ειδικότερα όσον αφορά τις Νευροχημικές και Συμπεριφερολογικές προσεγγίσεις νοσημάτων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, καθώς και την ανάπτυξη μοντέλων κατάθλιψης και την μελέτη του stress. Αναφέρθηκαν επίσης για τα 13 βραβεία, με τα οποία τιμήθηκε, με σημαντικότερα τα δύο Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών.

Τα μεγαλύτερα εύσημα που πήρε μαζί της δεν είναι οι εξαιρετικοί τίτλοι αλλά η αγάπη και η εκτίμηση όλων όσων πορεύθηκαν πλάι της, καθώς μοίραζε ακούραστα γνώση με αγάπη και ενθάρρυνση ειδικότερα στους φοιτητές της, νέους επιστήμονες.

Δεν δόθηκε όμως έμφαση στην Βίβλο Δεοντολογίας και Επιστήμης που δημιούργησε, ως Πρόεδρος της επιτροπής κατάρτισης του πρώτου Καταλόγου Συνταγογραφουμένων Φαρμάκων, ο οποίος καθιερώθηκε με το brand name «Λίστα Νταιφώτη». Ένας κατάλογος Βίβλος που σχεδιάσθηκε με όραμα για να αποτελέσει ένα από τα εργαλεία που θα οδηγούσαν τον Ελληνα ιατρό στην κατεύθυνση της βέλτιστης συνταγογράφησης ,ώστε από τη μιά να αντιμετωπισθεί η αύξηση των δαπανών φαρμακευτικής περίθαλψης και συγχρόνως να μην στερηθεί ο ασθενής το βασικό θεραπευτικό μέσο που είναι το φάρμακο , αφού λάμβανε υπόψη το θεραπευτικό όφελος του φαρμάκου σε συνδυασμό με το κόστος της ημερήσιας θεραπείας, βάσει των διεθνών αλλά και των ελληνικών δεδομένων. Στον κατάλογο εμπεριέχοντο σε πολλά φάρμακα οι αναγκαίοι  περιορισμοί και συστάσεις για την ορθολογική χρήση των φαρμάκων, κωδικοποιημένοι,ώστε οι ιατροί, οι φαρμακοποιοί και οι ασφαλιστικοί Οργανισμοί να διευκολυνθούν στο έργο τους. Ο κατάλογος δεν περιελάμβανε, προφητικά ,τα φάρμακα που η έλλειψή τους δεν δημιουργούσε κανένα θεραπευτικό κενό, η δε αποτελεσματικότητά τους δεν ήταν επαρκώς τεκμηριωμένη, τα οποία πολύ αργότερα ,το 2011, εντάχθηκαν στα ΜΗΣΥΦΑ και στα μη αποζημιούμενα, όταν ήδη είχαν επιβαρύνει τα ταμεία με μεγάλο κόστος  .

 Γιατί δυστυχώς , αν δεν είναι σε όλους γνωστό, η κάποιοι δεν το ενθυμούνται,

το επιστημονικό αυτό πόνημα της κυρίας Νταιφώτη και των συνεργατών της, το οποίο είχε κυκλοφορήσει σε έντυπη όσο και ηλεκτρονική μορφή στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα καταργήθηκε, άμα τη εκδόσει του ,το 2003 ,για να αντικατασταθεί υποθετικά με κάτι άλλο το οποίο δεν έγινε ποτέ και έτσι ελλείψει της τροχοπέδης, που θα αποτελούσε η «λίστα» απέναντι στις υψηλές τιμές νέων φαρμάκων, όχι πάντα αναγκαίων για τη φαρμακοθεραπεία, οδηγήθηκε η χώρα το 2010 σε φαρμακευτική δαπάνη ύψους επτά δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε σήμερα να γίνονται βίαιες προσαρμογές περιορισμού της δαπάνης.

Θεωρώ ότι έπρεπε να γίνει αναφορά και για αυτή την επιστημονική προσφορά της κυρίας Νταιφώτη και ίσως η Πολιτεία να πρέπει και σήμερα να ξαναδεί το έργο, τα επιστημονικά κριτήρια και την διαφάνεια των διαδικασιών που είχε θεσπίσει η τότε επιτροπή δια της Προέδρου της, κυρίας Νταιφώτη.

 

Είναι βέβαιο κυρία Νταιφώτη ,ότι στη νέα σας κατοικία, σας έχει κρατηθεί μια θέση δίπλα στην Μαντάμ Κιουρί γιατί το αξίζετε!