ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΜΠΑΡΕ ΣΙΝΟΥΣΙ

Françoise Barré-Sinoussi
29-07-2021

Η Φρανσουά Μπαρέ Σινουσί (30 July 1947 – ) είναι καθηγήτρια Ιολογίας στο Ινστιτούτο Παστέρ και κάτοχος του βραβείου Νομπελ Ιατρικής για τις έρευνές της πάνω στο ιό HIV.

Όταν η Σινουσί άρχισε να εργάζεται για τους ρετροϊούς στο Ινστιτούτο Παστέρ, υπήρχαν μεγάλα προγράμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες που ασχολούνταν με τη συσχέτιση μεταξύ καρκίνου και ρετροϊών, έτσι αποφάσισε να μελετήσει τη σχέση μεταξύ ρετροϊών και λευχαιμίας σε ποντίκια. Μετά την εμφάνιση της νέας ασθένειας (που δεν ονομάζεται ακόμη AIDS), μια ομάδα Γάλλων γιατρών ήρθε στο Ινστιτούτο Παστέρ για να θέσει το μάλλον απλό ερώτημα: προκαλείται αυτή η νέα ασθένεια από ρετροϊό; Μετά από πολλή συζήτηση με άλλους συναδέλφους, συμπεριλαμβανομένου του Luc Montagnier, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο παράγοντας που προκαλεί αυτή τη νέα ασθένεια μπορεί να είναι ένας ρετροϊός, αλλά δεν ήταν ο HTLV, ο μόνος γνωστός ρετροϊός εκείνη την εποχή, λόγω διαφορετικών καθοριστικών χαρακτηριστικών.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Σινουσί ήταν ήδη εξοικειωμένη με την τεχνική της ανίχνευσης της δραστηριότητας της αντίστροφης μεταγραφάσης. Εάν υπάρχει δραστηριότητα ανάστροφης μεταγραφάσης, επιβεβαιώνει ότι ο ιός είναι ρετροϊός. Τον Δεκέμβριο του 1982, ξεκίνησε έντονη έρευνα και οι κλινικές παρατηρήσεις πρότειναν ότι η ασθένεια επιτέθηκε στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω της σημαντικής εξάντλησης των κυττάρων CD4. Ωστόσο, η εξάντληση των λεμφοκυττάρων CD4 κατέστησε πολύ δύσκολη την απομόνωση του ιού σε ασθενείς με τη νόσο που αργότερα έγινε γνωστή ως AIDS.

Λόγω της δυσκολίας απομόνωσης ενός μολυσμένου κυττάρου από έναν ασθενή με όψιμη εξέλιξη της νόσου, η η Σινουσί και οι συνεργάτες της αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν μια βιοψία λεμφαδένων από έναν ασθενή με γενικευμένη λεμφαδενοπάθεια. Η γενικευμένη λεμφαδενοπάθεια ήταν ένα κοινό σύμπτωμα των ασθενών στα αρχικά στάδια της εξέλιξης της νόσου. Τη δεύτερη εβδομάδα ελέγχου των βιοψιών κυτταροκαλλιεργειών για δραστικότητα ανάστροφης μεταγραφάσης, ανιχνεύθηκε ενζυματική δραστηριότητα και αυξήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα έως ότου η δραστηριότητα της αντίστροφης μεταγραφάσης μειώθηκε δραματικά αφού τα Τ-λεμφοκύτταρα στην καλλιέργεια άρχισαν να πεθαίνουν. Η η Σινουσί και οι συνεργάτες της αποφάσισαν να προσθέσουν λεμφοκύτταρα από αιμοδότη για να σώσουν την καλλιέργεια και αποδείχθηκε επιτυχής αφού ο ιός μεταδόθηκε στα πρόσφατα προστιθέμενα λεμφοκύτταρα από τον αιμοδότη και ανιχνεύθηκε ξανά σημαντική δραστηριότητα ανάστροφης μεταγραφάσης.
Σε αυτό το σημείο, ο ιός ονομάστηκε LAV για τον ιό της λεμφαδενοπάθειας, ο οποίος αργότερα θα μετονομαστεί σε HIV, τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας. Το 1983 σηματοδότησε την αρχή της καριέρας της η Σινουσί στην έρευνα για τον HIV που συνεχίστηκε μέχρι τη συνταξιοδότησή της. Το 1983 ήταν επίσης η χρονιά που έγινε σαφές ότι ο HIV δεν ήταν μόνο στόχος για τα γνωστά ως 4Hs, ομοφυλόφιλους, αιμοφιλικούς, Αϊτινούς και εθισμένους στην ηρωίνη, αλλά ότι ο HIV στόχευε επίσης ετεροφυλόφιλους— αυξάνοντας την πιθανότητα η ασθένεια που σχετίζεται με τον HIV, το AIDS , ήταν μια επιδημία πολύ υψηλή.

Η Σινουσί παρέμεινε στο Ινστιτούτο Παστέρ και διορίστηκε επικεφαλής της Μονάδας Βιολογίας Ρετροϊών το 1992. Η Μονάδα Βιολογίας Ρετροϊών επιβεβαιώθηκε εκ νέου το 2005 και μετονομάστηκε σε Μονάδα Κανονισμού Ρετροϊών Λοιμώξεων. Επί του παρόντος, η μονάδα εργάζεται για την έρευνα εμβολίων κατά του HIV και τους συσχετισμούς προστασίας από το AIDS για την ανοσοθεραπεία. Η καριέρα του Barré-Sinoussi περιελάμβανε επίσης ενσωμάτωση σε χώρες με περιορισμένους πόρους, όπως το Βιετνάμ και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Οι εμπειρίες της από τη συνεργασία σε αναπτυσσόμενες χώρες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ήταν πραγματικά εντυπωσιακές εμπειρίες για εκείνη και την παρακίνησαν να συνεχίσει να συνεργάζεται επιστημονικά με διάφορες χώρες μέσω της Αφρικής και της Ασίας. Αυτή η συνεργασία έχει προωθήσει πολλές ανταλλαγές και εργαστήρια μεταξύ νέων επιστημόνων από χώρες με περιορισμένους πόρους και έρευνες στο Παρίσι.

Η Σινουσί εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Εταιρείας AIDS (IAS) το 2006 και διετέλεσε πρόεδρος της IAS από το 2012 έως το 2016. Ο Barré-Sinoussi εργάστηκε στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Συνεδρίου για το 9ο Συνέδριο IAS για την επιστήμη του HIV, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017 και επί του παρόντος υπηρετεί ως συμπρόεδρος της IAS, εργαζόμενη προς μια πρωτοβουλία για τη θεραπεία του HIV.