Στα κύρια χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Φρουζής στην χθεσινή ημερίδα «Διαφάνεια και δεοντολογία στο χώρο της Υγείας». Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα 4 βασικά ζητήματα:
α) Την καθυστέρηση, ενάντια στην νομοθεσία, στην λογική και τους ασθενείς, για περισσότερο από 30 και πλέον μήνες των νέων καινοτόμων φαρμάκων
β) Τη διακριτική μεταχείριση πληρωμών στους διαφορετικούς παρόχους υγείας (ρωτήστε τον ΕΟΠΥΥ για το 2012 & 2013)
γ) Τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία, διαδικασία σε πλήρη αντίθεση με την ισχύουσα ιατρική νομοθεσία όπου την αποκλειστική ευθύνη για τον ασθενή φέρει ο θεράπων ιατρός
δ) Τα μέτρα και δράσεις για την υγεία και το φάρμακο (οι οποίες αναφέρονται και στο Μνημόνιο) εφαρμόζονται à la carte ώστε κάποιοι να στεναχωρούνται λιγότερο από κάποιους άλλους κλπ.
Όπως είπε, οι πρακτικές αυτές αποσταθεροποιούν το επιχειρηματικό περιβάλλον και πιστέψτε με αναστέλλουν επενδυτικές προσπάθειες συνυφασμένες και με την απασχόληση, τις οποίες τόσο χρειαζόμαστε σαν χώρα.
Παράλληλα υποστήριξε ότι η φαρμακοβιομηχανία, από την πλευρά της έχει αναλάβει δράσεις ώστε αφενός να προμηθεύει την αγορά αδιάκοπα προς όφελος του Έλληνα ασθενή και της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, ενώ δίνει το παράδειγμα μιας νέας νοοτροπίας προσαρμοσμένης στην εποχή της κρίσης.
Η αναφορά του κ Φρουζή για “διακριτική μεταχείριση πληρωμών” προκάλεσε την αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης πο μίλησε στην ίδια ημερίδα στην ΕΣΔΥ, τόνισε πως «οι φαρμακοποιοί, σχεδόν τέσσερα χρόνια τώρα, έχουν πληρώσει με το αίμα τους τις περικοπές. Εξάλλου τα φαρμακεία δεν έχουν ούτε τα ίδια περιθώρια κέρδους ούτε τις ίδιες αντοχές με τις φαρμακοβιομηχανίες.
Ο φαρμακοποιός αγωνιά να επιβιώσει κάθε μέρα αλλά ο ρόλος του στην αλυσίδα της φαρμακευτικής περίθαλψης είναι σημαντικός και αυτό θα τον στηρίξει στο μέλλον».