Ταλαιπωρία στους ασθενείς αλλά και αγανάκτηση στους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης προκαλεί το γεγονός ότι πολλοί γιατροί εξακολουθούν να εκδίδουν χειρόγραφες συνταγές αντιβιοτικών παρότι έχουν περάσει έξι μήνες από την εφαρμογή του νόμου περί χορήγησης αντιβιοτικών μόνο με ηλεκτρονική συνταγή.
Όπως επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, όταν οι ασθενείς που προσπαθούν να προμηθευτούν αντιβιοτικά, συνήθως σε επείγουσες περιπτώσεις, προσκομίζουν στα φαρμακεία χειρόγραφες συνταγές δημιουργούνται προστριβές από την άρνηση των φαρμακοποιών να παραβούν το νόμο.
«Σε σύγκριση με τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου, η κατάσταση σαφώς έχει βελτιωθεί. Ωστόσο ακόμη και σήμερα και παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας για την τήρηση της νομοθεσίας, συνεχίζει να αποτελεί σχεδόν καθημερινό φαινόμενο η έκδοση χειρόγραφων συνταγών -κυρίως από κλινικές και Τμήματα νοσηλευτικών ιδρυμάτων της πόλης μας- που περιέχουν αντιβιοτικά και οι οποίες, σύμφωνα με το νόμο, ούτε δύνανται ούτε πρέπει να εκτελούνται. Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης.
Παράλληλα επισημαίνει ότι ο ΦΣΘ έχει στην κατοχή του τέτοιες χειρόγραφες συνταγές, τις οποίες έχει αποστείλει στο υπουργείο Υγείας ενημερώνοντας για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά χωρίς ανταπόκριση. Ταυτόχρονα έχει αποστείλει σχετικές επιστολές στον Ιατρικό Σύλλογο, το πειθαρχικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στην Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες (3η και 4η ΥΠΕ) ζητώντας να ενημερώσουν τα μέλη τους για την υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικής συνταγής. Δυστυχώς, όμως, η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται.
“Οι ασθενείς υφίστανται απάνθρωποι ταλαιπωρία μέσα στην πανδημία”
Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Γιώργος Κιοσές χαρακτηρίζει απάνθρωπη την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς που χρειάζονται αντιβίωση και υποχρεώνονται σε άσκοπες συνεχείς μετακινήσεις εξαιτίας όσων γιατρών παρανομούν, ειδικά την παρούσα κρίσιμη περίοδο που περνά η χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας.
«Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Ο νόμος ισχύει για όλους και όποιος παρανομεί οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να μπει ένα τέλος στην παράνομη συνταγογράφηση αντιβιοτικών», δηλώνει ο κ. Κιοσές.