Γεώργιος Τροβάς: Οστεοπόρωση και Ρανελικό Στρόντιο

26-12-2016

Γράφει ο κ. Γεώργιος Τροβάς Ενδοκρινολόγος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Επιστημονικός Συνεργάτης Εργαστηρίου Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος «Θ. Γαροφαλίδης», Γ.Ν.Α. «Κ.Α.Τ.»

Η οστεοπόρωση είναι μία χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής δομής του οστού. Με την πάροδο του χρόνου, η οστεοπόρωση οδηγεί στην αύξηση της ευθραυστότητας των οστών και κατά συνέπεια στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης κατάγματος (1).

Οι θέσεις του σώματος όπου εμφανίζονται συχνότερα κατάγματα είναι ο καρπός, η σπονδυλική στήλη και το ισχίο (1). Έχει παρατηρηθεί ότι η ύπαρξη ενός κατάγματος πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο ενός επόμενου κατάγματος είτε στην ίδια, είτε σε διαφορετική θέση (2-4).

Η οστεοπόρωση προσβάλλει συνήθως γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άνδρες. Επίσης, η ηλικία του ατόμου είναι ιδιαίτερης σημασίας, αφού έχει παρατηρηθεί ότι όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος ένας οστεοπορωτικός ασθενής να υποστεί κάταγμα (5).

Οστεοπόρωση και Ρανελικό Στρόντιο

Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά η οστεοπόρωση όσο το δυνατόν συντομότερα (5). Σήμερα, οι γιατροί έχουμε στη διάθεσή μας 3 διαφορετικές κατηγορίες αντιοστεοπορωτικών φαρμάκων για να αντιμετωπίσουμε την οστεοπόρωση: εκείνα που μειώνουν τον καταβολισμό του οστού – τα αντικαταβολικά – εκείνα που αυξάνουν την παραγωγή του οστού – τα αναβολικά – και ένα φάρμακο με διπλό μηχανισμό δράσης (6). Στόχος της θεραπευτικής αγωγής είναι η μακροχρόνια μείωση του κινδύνου κατάγματος σε όλες τις θέσεις του σκελετού, καθώς πρόκειται για την αντιμετώπιση μιας χρόνιας νόσου.

Το Ρανελικό Στρόντιο διαθέτει διπλό μηχανισμό δράσης (7) και γι’ αυτό αποτελεί απαραίτητη εναλλακτική στη θεραπευτική αγωγή της οστεοπόρωσης (8). Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Οστεοπόρωση, την Οστεοαρθρίτιδα και τις Μυοσκελετικές Παθήσεις  που πραγματοποιήθηκε στη Σεβίλλη στις 2-5 Απριλίου 2014, το Ρανελικό Στρόντιο εξακολουθεί να μειώνει αποτελεσματικά τον κίνδυνο για οστεοπορωτικά κατάγματα στη νέα επικαιροποιημένη του ένδειξη (9,10).

Το Ρανελικό Στρόντιο ενδείκνυται σε ασθενείς με σοβαρή οστεοπόρωση και υψηλό κίνδυνο κατάγματος, για τους οποίους δεν είναι δυνατή η αγωγή με άλλα εγκεκριμένα για την οστεοπόρωση φαρμακευτικά προϊόντα, λόγω, για παράδειγμα, αντενδείξεων ή δυσανεξίας (10). Όπως ισχύει για όλα τα φάρμακα,  το Ρανελικό Στρόντιο δεν θα πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς που παρουσιάζουν αντενδείξεις στη χρήση του φαρμάκου, δηλαδή σε ασθενείς με τεκμηριωμένο, τρέχον ή προηγούμενο ιστορικό φλεβικής θρομβοεμβολής, ισχαιμική καρδιοπάθεια, περιφερική αρτηριοπάθεια, αγγειοεγκεφαλική νόσο ή/και σε περίπτωση αρρύθμιστης υπέρτασης ή προσωρινής ή μόνιμης ακινητοποίησης (10)

Διαθέτοντας διαφορετικό μηχανισμό δράσης από τις υπόλοιπες αντιοστεοπορωτικές αγωγές, το Ρανελικό Στρόντιο βελτιώνει τη μικροαρχιτεκτονική δομή του οστού (11), οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο σε λιγότερο εύθραυστα οστά (11).

Όπως αναγνωρίζουν τόσο οι  πιο πρόσφατες Ευρωπαϊκές (1), όσο και οι τελευταίες Ελληνικές (5) Κατευθυντήριες Οδηγίες για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, το Ρανελικό Στρόντιο προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι σπονδυλικών, μη σπονδυλικών και καταγμάτων ισχίου σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, είτε είναι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, είτε άνδρες, ως εναλλακτική θεραπεία (1,5).

Επιπρόσθετα, η προστασία από σπονδυλικά και μη σπονδυλικά κατάγματα που προσφέρει  το Ρανελικό Στρόντιο, διατηρείται για 10 χρόνια συνεχόμενης αγωγής (12).

Συνοψίζοντας τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, το Ρανελικό Στρόντιο αποτελεί μία αποτελεσματική εναλλακτική αντιοστεοπορωτική θεραπεία για τους ασθενείς που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για κάταγμα, για τους οποίους δεν είναι δυνατή η αγωγή με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα και δεν εμφανίζουν κάποια από τις αντενδείξεις.

Βιβλιογραφία

  1. Kanis JA, et al. Osteoporos Int. 2013;24:23-57
  2. Klotzbuecher CM et al. J Bone Miner Res. 2000;15:721-739
  3. Nguyen N et al. J Bone Miner Res. 2005;20(11):1921-1928
  4. Vestergaard P et al. Osteoporos Int (2007) 18:1583–1593
  5. Κατευθυντήριες Γραµµές για τη διάγνωση και αντιµετώπιση της οστεοπόρωσης στην Ελλάδα (ΕΛ.Ι.ΟΣ.), Αθήνα, 2013
  6. Καλδρυµίδης  Φ., Τροβάς Γ., Γώγου Λ., Σκαραντάβος Γ., Παπαδοπούλου Φ. και συνεργάτες  2012, «Οστεοπόρωση» (Αθήνα), Εκδ. Αντωνοπούλου Μ. και Λαγδάς Γ.
  7. Marie PJ, Felsenberg D et al Osteoporos Int (2011) 22:1659–1667
  8. European Medicines Agency press release. 21 February 2014 (EMA/84749/2014)
  9. Kanis JA, Johansson H (2014) WCO-IOF-ESCEO Seville. Abstract OC25
  10. Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος
  11. Rizzoli R et al. Osteoporosis Int. 2012;23:305-315
  12. Reginster JY et al. Osteoporos Int. 2012;23(3):1115-1122