Για ποιους λόγους μπορεί οι άντρες να έχουν μειωμένη διάθεση για σεξ;

26-12-2016
Η μειωμένη σεξουαλική διάθεση έχει γίνει αντικείμενο μελέτης πολλές φορές. Τις περισσότερες όμως αφορά τις γυναίκες. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων ρίχνει τα φώτα στους άντρες και δείχνει ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίος ένα αρσενικό μπορεί να έχει πεσμένη λίμπιντο.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Corona στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε ότι η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία στις συνήθως συνοδεύεται και από κάποια άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία. 
 
Όπως έδειξαν τα στοιχεία, το 38% εκείνων που ανέφεραν μειωμένη διάθεση για σεξ είχαν και στυτική δυσλειτουργία ενώ 28,2% είχαν πρόωρη εκσπερμάτιση και το 50% είχαν καθυστερημένη εκσπερμάτιση. Μόνο το 5% από εκείνους που ανέφεραν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία δεν ανέφεραν κάποια άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία. 
 
Η αλήθεια είναι πως η μειωμένη επιθυμία δημιουργεί προβλήματα στη στύση ή την εκσπερμάτιση. Το πιο συχνό όμως είναι το αντίθετο. Δηλαδή το πρόβλημα στη στύση είναι αυτό που δημιουργεί και τη έλλειψη διάθεσης για σεξ. Τι γίνεται τότε; Όπως λένε οι ειδικοί, η θεραπεία εστιάζει στη σταδιακή αύξηση της επιθυμίας με ταυτόχρονη αντιμετώπιση των συνυπαρχόντων σεξουαλικών δυσλειτουργιών.
 
Τι άλλο όμως μπορεί να προκαλεί χαμηλή λίμπιντο σε έναν άντρα; Όπως έδειξε η έρευνα, οι πιθανότητες να αναφέρει κάποιος μειωμένη σεξουαλική επιθυμία αυξάνονταν σημαντικά ο άντρας είχε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Επίσης, η πιθανότητα να αναφέρει κανείς χαμηλή διάθεση για σεξ σχεδόν διπλασιάζονταν όταν υπήρχε κακή ψυχική υγεία, ενώ αναφέρθηκε από όσους είχαν αυξημένα επίπεδα προλακτίνης.
 
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι άνδρες που είχαν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία χωρίς αυτή να συνοδεύεται και από κάποια άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν προβλήματα στις καθημερινές ή προσωπικές τους σχέσεις.
 
Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία εστιάζει στην αποκατάσταση του προβλήματος που δημιουργεί το πρόβλημα της επιθυμίας. Σε κάθε περίπτωση, η ορθή αντιμετώπιση της μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας οφείλει να προσεγγίζει το σύνολο των παραγόντων που δημιουργούν και συντηρούν το πρόβλημα.