ΓΙΑΝ ΡΑΝΤΕΤΣΚΙ

Jan Mikulicz-Radecki
14-05-2021

Ο Γιαν Μίκουλιτς-Ραντέτσκι ήταν Γερμανός Πολωνο-Αυστριακός χειρουργός που εργάστηκε κυρίως στη Γερμανική Αυτοκρατορία. Γεννήθηκε στις 16 Μαΐου 1850 στο Czerniowce της Αυστριακής Αυτοκρατορίας (σημερινό Chernivtsi στην Ουκρανία) και πέθανε στις 4 Ιουνίου 1905 στο Breslau της Γερμανικής Αυτοκρατορίας.

Ήταν καθηγητής στην Κρακοβία, στο Βρότσλαβ και στο Κένιγκσμπεργκ. Ήταν ο εφευρέτης νέων χειρουργικών τεχνικών και εργαλείων και είναι ένας από τους πρωτοπόρους των αντισηπτικών και των ασηπτικών τεχνικών. Στην Πολωνία θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της χειρουργικής σχολής της Κρακοβίας.

Οι γονικοί του πρόγονοι της οικογένειας Mikulicz ήταν πολωνικής καταγωγής szlachta και είχαν λάβει το οικόσημο Gozdawa από τον βασιλιά John III Sobieski μετά τη Μάχη της Βιέννης το 1683. Η μητέρα του Freiin von Damnitz ήταν αυστριακής καταγωγής. Ο Mikulicz-Radecki μιλούσε άπταιστα τη μητρική του πολωνική, καθώς και γερμανικά, ρωσικά και αγγλικά. Όταν ρωτήθηκε για την εθνικότητα του απάντησε απλώς «χειρουργός». Αφού τελείωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης υπό τον Theodor Billroth, ήταν διευθυντής χειρουργικής στο Jagiellonian University της Κρακοβίας, στο Πανεπιστήμιο του Königsberg (Καλίνινγκραντ) και από το 1890 στο Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ.

Οι καινοτομίες της Mikulicz-Radecki στην χειρουργική τεχνική για μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών βοήθησαν στην ανάπτυξη της σύγχρονης χειρουργικής. Συνέβαλε εξαιρετικά στη χειρουργική του καρκίνου, ειδικά σε όργανα του πεπτικού συστήματος. Πρώτος ράμωσε ένα διάτρητο γαστρικό έλκος (1885), αποκατέστησε χειρουργικά μέρος του οισοφάγου (1886), αφαίρεσε ένα κακοήθη τμήμα του παχέος εντέρου (1903) και περιέγραψε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως νόσος του Mikulicz.

Το 1881, ανέπτυξε βελτιωμένα μοντέλα οισοφαγοσκοπίου και γαστροσκοπίου. Ως ένθερμος υποστηρικτής των αντισηπτικών, έκανε πολλά για να διαδώσει τις αντισηπτικές μεθόδους του Τζόζεφ Λίστερ. Δημιούργησε μια χειρουργική μάσκα και ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε ιατρικά γάντια κατά τη διάρκεια της επέμβασης.