Γιατί δεν πρέπει να κάνετε αποτρίχωση στις ευαίσθητες περιοχές

26-12-2016
Πολλοί θεωρούν πως το να αποτριχώσουν τις ευαίσθητες περιοχές εκτός από υγιεινή τους δίνει και μια ωραία οπτική αίσθηση για τις ιδιαίτερες στιγμές. Δεν είναι όμως έτσι. Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν πως όσοι κάνουν αποτρίχωση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν με κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
 
Οι ερευνητές μελέτησαν 7.580 άντρες και γυναίκες ηλικίας από 18 έως 65 ετών, από τους οποίους το 74% (το 66% των ανδρών και το 84% των γυναικών) ανέφεραν ότι έκαναν αποτρίχωση στα γεννητικά όργανα.
Διαπίστωσαν λοιπόν πως όσοι αφαιρούσαν τις τρίχες με ξύρισμα, κερί ή ψαλιδάκι είχαν κατά μέσον όρο 80% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από χλαμύδια, έρπη των γεννητικών οργάνων ή άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
Μάλιστα ο κίνδυνος για χλαμύδια και έρπη, ήταν ακόμα αυξημένος σε όσους εθελοντές έκαναν συχνότερα και πιο έντονη αποτρίχωση στα γεννητικά όργανα.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Sexually Transmitted Infections οδηγούν τους ειδικούς στο συμπέρασμα πως η αποτρίχωση προκαλεί «μικρορρήξεις» στο δέρμα, διευκολύνοντας έτσι την είσοδο βακτηρίων και ιών, λένε οι ερευνητές.
 
Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε τέσσερις ομάδες:
– Σε όσους αφαιρούσαν όλες τις τρίχες από την περιοχή τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.
– Σε όσους έκοβαν λίγο τις τρίχες της περιοχής κάθε εβδομάδα ή κάθε μέρα.
– Σε όσους έκαναν μερική αποτρίχωση σπανίως.
– Σε όσους δεν έκαναν ποτέ αποτρίχωση.
 
Η πιο συνηθισμένη μέθοδος αποτρίχωσης ήταν με ηλεκτρική μηχανή για τους άνδρες και με απλό ξυραφάκι για τις γυναίκες, ενώ ένας στους πέντε και στα δύο φύλα έκοβε τις τρίχες με ψαλιδάκι.
 
Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες κινδύνου για μόλυνση με κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, όπως την ηλικία και τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αποτρίχωση σχετιζόταν θετικά με το ατομικό ιστορικό τέτοιων νοσημάτων.
 
Ειδικά οι πιθανότητες δερματικού σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος ήταν 2,6 φορές περισσότερες σε όσους έκαναν σποραδική αποτρίχωση των γεννητικών οργάνων, αλλά 4,4 φορές περισσότερες σε όσους έκαναν συχνά αποτρίχωση, σε σύγκριση με τις πιθανότητες όσων δεν έκαναν αποτρίχωση των γεννητικών οργάνων.
 
Συνολικά, απ’ όσους έκαναν αποτρίχωση μία φορά το μήνα ή σπανιότερα, το 14% έπασχε από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και απ’ όσους έκαναν αποτρίχωση κάθε μέρα ή εβδομάδα το 18%. Ωστόσο απ’ όσους δεν έκαναν αποτρίχωση των γεννητικών οργάνων, μόνο το 8% έπασχαν από τέτοιου είδους νόσημα.
 
Τα νοσήματα που καταγράφηκαν ήταν έρπης, σύφιλη, κονδυλώματα, χλαμύδια, HIV/AIDS, βλεννόρροια και μολυσματική τέρμινθος (είναι μία μόλυνση του δέρματος).
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: