Γιατί η επαγγελματική επιτυχία δεν φέρνει ευτυχία

26-12-2016
Όταν κάποιος είναι επαγγελματικά επιτυχημένος, παίρνει προαγωγή πάνω στην προγαγωγή, καλά λεφτά και τον σεβασμό γνωστών και συναδέλφων. Είναι αυτό αρκετό από μόνο του για να φέρει την ευτυχία; Αμερικανοί επιστήμονες λένε πως όχι.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στις Ηνωμένες Πολιτείες βρήκαν πως ακόμα κι όταν ο άνθρωπος έχει επαγγελματική επιτυχία υπάρχουν πράγματα που μπορεί να μειώνουν το επίπεδο της ευτυχίας τους.
 
Ο Δρ. Ραζ Ραγκουνατάν έγραψε στο βιβλίο του με τίτλο «Αφού είσαι έξυπνος, γιατί δεν είσαι ευτυχισμένος;» πως υπάρχουν παγίδες στις οποίες πέφτουν οι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι και τους στερούν την ευτυχία.
 
Ο Δρ. Ραγκουνατάν εμπνεύστηκε για το βιβλίο του από τους συναδέλφους του, οι οποίοι παρότι ήταν επιτυχημένοι επαγγελματικά έμοιαζαν να μην ζουν μια ευτυχισμένη ζωή. Μάλιστα, συνειδητοποίησε πως όσο πιο επιτυχημένοι ήταν επαγγελματικά, τόσο λιγότερο ευτυχισμένοι ήταν.
 
Γιατί, λοιπόν, οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι και βαθύτατα δυστυχισμένοι;
Μιλώντας στο περιοδικό The Atlantic ο καθηγητής Ραγκουνατάν εξήγησε πως η μεγαλύτερη παγίδα στην οποία πέφτουν οι άνθρωποι είναι η τάση να γίνουν οι καλύτεροι στον τομέα τους.
Το πρόβλημα με αυτήν την τάση, σύμφωνα με τον Ραγκουνατάν, είναι ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο κανείς να γίνει, για παράδειγμα, ο καλύτερος καθηγητής στον κόσμο.
 
«Αυτό που προτείνω είναι μία εναλλακτική προσέγγιση, η οποία είναι να αντιληφθούμε σε τι είμαστε πραγματικά καλοί και τι μας αρέσει να κάνουμε. Όταν δεν χρειάζεται να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους, τότε “βλέπεις” τα πράγματα που ενστικτωδώς σου αρέσει να κάνεις και στα οποία είσαι καλός και αν εστιάσεις σε αυτά για αρκετό καιρό, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σημειώσεις πρόοδο, να αποκτήσεις φήμη, χρήματα και δύναμη», λέει ο καθηγητής.  
 
Ο δρόμος για την ευτυχία, μάλιστα, είναι πιο απλός, σύμφωνα με τον Ραγκουνατάν, καθώς το μόνο που απαιτείται από τους ανθρώπους είναι να απασχολούνται με κάτι που να έχει νόημα ώστε να «χάνονται» σε καθημερινή βάση. 
 
Ο Δρ. Ραγκουνατάν τόνισε επίσης πως μπορεί τα αρνητικά γεγονότα να μας αποθαρρύνουν και να μας οδηγούν σε δυσάρεστες σκέψεις, όμως, στην ουσία αποτελούν κομβικά στοιχεία για την ωρίμανσή μας.
 
«Αν σκεφτείς τον χωρισμό σου ή ότι έσπασες το χέρι σου και βρίσκεται στο νοσοκομείο, μπορεί να πεις: “Θεέ μου, ήρθε το τέλος του κόσμου. Δεν πρόκειται ποτέ να ανακάμψω από αυτό”. Όμως, τελικά αποδεικνύεται ότι είμαστε πολύ καλοί στο να ξεπερνάμε τις στιγμές αυτές, και όχι μόνο, αυτά τα γεγονότα που νομίζαμε ότι ήταν εξαιρετικά αρνητικά, τελικά είναι καίριας σημασίας καθώς μέσω αυτών ωριμάζουμε και μαθαίνουμε», είπε ο Ραγκουνατάν.
 
Όσο για την πεποίθηση ότι κάτι κακό θα συμβεί, αρκεί να αλλάξει κανείς τρόπο σκέψης για να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν και καλές στιγμές στη ζωή.
 
«Αν πιστεύεις ότι η ζωή είναι καλή, τότε θα δεις πολλά στοιχεία (που το αποδεικνύουν). Αν νομίζεις ότι η ζωή είναι κακή, τότε θα δεις επίσης πολλά στοιχεία για αυτό», είπε ο ειδικός και κάλεσε τους ανθρώπους να αναζητούν τις θετικές πτυχές της ζωής εγκαταλείποντας τοξικές συνήθειες που τον κρατούν καθηλωμένο σε ένα κυνήγι της ευτυχίας χωρίς επιτυχία.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: