Γιατί οι άντρες πεθαίνουν νωρίτερα από τις γυναίκες

26-12-2016
Έρευνες έχουν δείξει αρκετές φορές πως οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τους άντρες. Γιατί όμως; Τι είναι αυτό που κάνει τις γυναίκες να ζουν περισσότερο; Νεο Ζηλανδοί επιστήμονες τώρα λένε πως έχουν την απάντηση.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ontago, στη Νέα Ζηλανδία έκαναν σχετικές μελέτες τα αποτελέσματα των οποίων παρουσίασαν σε ένα συνέδριο στη Λισαβόνα. Βρήκαν πως για όλα φταίνε οι γυναίκες. Γιατί; Γιατί όπως έδειξαν οι μελέτες, οι μητέρες φαίνεται πως περνούν ελαττωματικό DNA στους γιους τους.
 
Ο επικεφαλής της έρευνας γενετιστής Δρ, Νιλ Τζίμελ τόνισε πως το DNA επηρεάζει τα πάντα στον ανθρώπινο οργανισμό. Από τον εγκέφαλο και την υγεία της καρδιάς, μέχρι τη μυική δύναμη και τη γονιμότητα. Το ίδιο DNA δεν είναι επιβλαβές για τις γυναίκες. Οι μητέρες όμως το μεταφέρουν με κάποια ελαττώματα στους γιους.
 
Όπως είπε ο Δρ. Τζίμελ «το αποκαλώ ”η κατάρα της μητέρας”. Σίγουρα οι άνδρες είναι το ασθενές φύλο». Που όμως στηρίζεται ακριβώς η θεωρία του;  Στα μιτοχόνδρια, δηλαδή τις «μπαταρίες» που τροφοδοτούν τα κύτταρα και είναι ιδιαίτερα άφθονα στην καρδιά, τους μύες, τον εγκέφαλο και άλλα μέρη του σώματος που χρησιμοποιούν πολλή ενέργεια.
Κανονικά, οι δύο γονείς περνούν τα γονίδιά τους στην επόμενη γενιά και όποιες επιβλαβείς μεταλλάξεις αποβάλλονται με την πάροδο των γενιών γιατί εκείνοι που τις μεταφέρουν κάνουν λιγότερα παιδιά ή πεθαίνουν νεότεροι. Όμως, το μιτοχονδριακό γονιδίωμα μεταφέρεται από τις κόρες. Η γυναίκα το περνά στα παιδιά της αλλά μόνο οι κόρες το μεταφέρουν στην επόμενη γενιά. Καθώς μεταφέρεται μέσω της θηλυκής γραμμής, όποιο DNA είναι επιβλαβές για τις γυναίκες, εξαλείφεται αλλά εκείνο που είναι επιβλαβές για τους άνδρες παραμένει, αφήνοντάς τους με μειονέκτημα.
 
Βέβαια τα πράγματα δεν είναι και τόσο δραματικά για τους άντρες. Όπως είπε ο γιατρός, η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με τις γυναίκες είναι μόλις 2 με 5 χρόνια.