Δεν υπάρχει γιατρός που να μην μας πει πως πρέπει να είμαστε αδύνατοι, πρέπει να προσέχουμε το βάρος μας και τη διατροφή μας ώστε να μην παίρνουμε κιλά. Τώρα, Αμερικανική έρευνα δείχνει πως οι γιατροί δείχνουν με τη στάση τους μια προτίμηση στους αδύνατους ασθενείς και αποφεύγουν υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς. Γιατί όμως;
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Jonhs Hopkins στις Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από 39 ιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης να καταγράψουν τις συζητήσεις τους, για να αξιολογήσουν την συμπεριφορά τους και να δουν εάν επηρέαζε την επικοινωνία μεταξύ τους. Το ίδιο ζήτησαν και από 208 από τους ασθενείς τους.
Οι περισσότεροι από τους ασθενείς ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι αφού μόνο οι 28 είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Η επίσκεψη στο γιατρό βέβαια δεν αφορούσε το σωματικό βάρος αλλά την αρτηριακή πίεσή τους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό έντυπο Obesity, έδειξαν πως η αντιμετώπιση των ασθενών από τους γιατρούς ήταν στο μεγαλύτερο βαθμό η ίδια – τουλάχιστον όσον αφορά τη διάρκεια της επίσκεψης και τα θέματα που συζητήθηκαν.
Τι γίνεται όμως με τους γιατρούς; Οι ηχογραφημένες συνομιλίες κατέδειξαν πως οι γιατροί ήταν πιο συμπονετικοί και φιλικοί με τους αδύνατους ασθενείς, κάνοντας απλά σχόλια που έδειχναν ενδιαφέρον και φιλοφρονήσεις οι οποίες προσπαθούσαν να τονώσουν την διάθεση και την αυτοπεποίθησή τους.
Αν και το να πει ένας γιατρός στον ασθενή του «χαίρομαι που αισθάνεσαι καλύτερα» ή «σε καταλαβαίνω» δεν μοιάζει πολύ, αυτού του είδους τα σχόλια απουσίαζαν εκκωφαντικά από τις συζητήσεις τους με τους υπέρβαρους και τους παχύσαρκους ασθενείς.
Επιπλέον, είναι καλά τεκμηριωμένο πως όταν οι γιατροί συμπεριφέρονται ανθρώπινα και με ζεστασιά στους ασθενείς τους, αυξάνονται οι πιθανότητες συμμόρφωσης με την θεραπευτική αγωγή και έτσι οι πιθανότητες καλύτερης έκβασης της υγείας τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: