Γιατί οι γυναίκες έλκονται από εγκληματίες;

26-12-2016
Πολλές φορές ακούμε για γυναίκες που ερωτεύουνται κρατούμενους και τους επισκέπτονται στη φυλακή ή ανταλλάσουν μαζί τους γράμματα. Γιατί όμως οι γυναίκες έλκονται από τα κακά παιδιά και τους εγκληματίες; Καναδοί επιστήμονες ισχυρίζονται πως βρήκαν την απάντηση.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά μελέτησε 300 περιστατικά σωφρονιστικών υπαλλήλων που αποπέμφθηκαν από την εργασία τους λόγω της σύναψης απρεπούς δεσμού με έναν κρατούμενο, σε φυλακές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Deliquance, justice et autres questions de societe, έδειξαν πως οι γυναίκες είναι επιρρεπείς στην υβριστοφιλία, δηλαδή την ερωτική έλξη για άτομα με παραβατική συμπεριφορά.
Η υβριστοφιλία έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερα σε περιπτώσεις διάσημων μανιακών δολοφόνων, όπως ο Τσαρλς Μάνσον και ο Τεντ Μπάντι, που είχαν λάβει χιλιάδες επιστολές από θαυμάστριες στη φυλακή όταν είχε συλληφθει αλλά και καθ’ ολη τη διάρκεια της διαμονής τους στις φυλακές.
 
Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει πως το συγκεκριμένο ψυχολογικό φαινόμενο επηρεάζει περίπου το 4% των εργαζομένων που εργάζονται σε Αμερικάνικες φυλακές, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο σωφρονιστικών υπαλλήλων αλλά και ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, καθηγητών και άλλων επαγγελματιών.
 
Οι εργαζόμενοι που επιδιώκουν να υλοποιήσουν τις ερωτικές φαντασιώσεις τους με έναν κρατούμενο ή μια κρατούμενη τιμωρούνται από την αμερικανική νομοθεσία.
Όπως τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Philippe Bensimon «αυτή η συμπεριφορά αποτελεί ταμπού. Όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα ανεξαιρέτως επηρεάζονται από αυτό το φαινόμενο αλλά οι διευθυντές τους προσπαθούν να αγνοήσουν την ύπαρξή του. Έτσι, δεν μιλούν καν γι’ αυτό κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης του προσωπικού».
 
Με βάση με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γυναίκες είναι πολύ πιο επιρρεπείς στην υβριστοφιλία απ’ ότι οι άνδρες συναδέλφοι τους, αφού το 70% των περιστατικών υπό εξέταση αφορούσε σε σωφρονιστικές υπαλλήλους που ερωτεύτηκαν κρατούμενους. Το ποσοστό είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι οι γυναίκες εργαζόμενες σε φυλακές είναι πολύ λιγότερες από τους άνδρες.
 
Σύμφωνα με τον Δρ. Bensimon, η μεγάλη διαφορά στα ποσοστά των ανδρών και των γυναικών που εμπλέκονταν στα εν λόγω περιστατικά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους ρόλους που καλούνται να εκπληρώσουν οι γυναίκες εργαζόμενες στις φυλακές, οι οποίοι ευνοούν την ανάπτυξη συναισθηματικού δεσμού με τους κρατουμένους.
 
«Ένας από τους παράγοντες που δημιουργούν μια τόσο μεγάλη διαφορά, πέρα από την ιδιοσυγκρασία των δύο φύλων, είναι οι θέσεις στις οποίες εργάζονται συνήθως οι γυναίκες στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Για παράδειγμα, σε πολλές από τις ανδρικές φυλακές του Καναδά βρίσκουμε γυναίκες ψυχολόγους, νοσηλεύτριες και εγκληματολόγους», τονίζει ο καθηγητής.
 
Ένα ακόμη συμπέρασμα που προκύπτει από την καινούργια έρευνα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δεσμών που συνάπτονται σε φυλακές, ανάμεσα σε κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, είναι καταδικασμένες σε αποτυχία και συχνά καταστρέφουν τη ζωή των εμπλεκομένων. Όπως τονίζει ο Δρ. Bensimon, η ανισότητα των ρόλων διαβρώνει γρήγορα τη σχέση, ενώ οι επαγγελματικές συνέπειες για τον εργαζόμενο και οι ψυχολογικές για τον κρατούμενο μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: