Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες

26-12-2016

Απάντηση στο γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες έρχεται να δώσει η μελέτη μιας διεθνής ερευνητικής ομάδας από το πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας και το πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ της Μ.Βρετανίας που έγινε σε δροσόφιλες (μύγες) και δημοσιεύτηκε στο επιστημoνικό έντυπο Current Biology.

Οι επιστήμονες επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στο μιτοχονδριακό DNA και ανέλυσαν τα μιτοχόνδρια (τα ζωικά κύτταρα που μετατρέπουν την ενέργεια σε τροφή) 13 ομάδων αρσενικών και θηλυκών δροσόφιλων. Η ανάλυση και η μελέτη των εντόμων έδειξε αναρίθμητες μεταλλάξεις στο μιτοχονδριακό DNA των αρσενικών εντόμων επηρεάζοντας το προσδόκιμο της ζωής τους. Οι ίδιες μεταλλάξεις δεν έδειξαν να επηρεάζουν την ταχύτητα γήρανσης των θηλυκών εντόμων οδηγώντας στο συμπέρασμα όπως λέει ο δρ Ντέμιαν Ντόουλινγκ ότι αυτές οι μιτοχονδριακές μεταλλάξεις  προκαλούν γενικότερα πιο γρήγορη γήρανση όλων των αρσενικών ειδών του ζωικού βασιλείου αφού η τάση να ζουν περισσότερο τα θηλυκά είναι επισημαίνεται στα περισσότερα ζωικά είδη.

Ως πιθανή αιτιολόγηση αυτού του «ελαττώματος» των αρσενικών οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι επειδή τα μιτοχόνδρια κληροδοτούνται μόνο από τη μητέρα προς τους απογόνους δεν υπάρχει εξελικτικός λόγος να εντοπιστούν τα γενετικά προβλήματα που επηρεάζουν τα αρσενικά. Οι πολλές μεταλλάξεις που έχουν συμβεί στη διάρκεια των χρόνων έχουν επηρεάσει τα αρσενικά ζώα αφήνοντας τα θηλυκά αλώβητα.

Σύμφωνα πάντως με τον δρ Τομ Κίργκουντ ειδικό σε θέματα γήρανσης από το πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ η μελέτη δίνει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα μιτοχόνδρια των αρσενικών και των θηλυκών ειδών και τις διαφορές τους όμως  η διαδικασία της γήρανσης είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα. Το ότι οι γυναίκες ζουν πέντε με έξη χρόνια περισσότερο από τους άνδρες  έχει επίσης να κάνει σύμφωνα με τον άγγλο επιστήμονα  με τις ορμόνες αλλά και με τον τρόπο ζωής.