Γιατί τρώμε περισσότερο “βρώμικο” φαγητό όταν αγχωθούμε;

26-12-2016
Junk Food, “βρώμικο” φαγητό, έτοιμο φαγητό… όπως κι αν το πείτε είναι το ίδιο πράγμα. Και είναι αυτό στο οποίο καταφεύγουμε όταν είμαστε αγχωμένοι. Είναι επίσης αυτό που περιέχει συνήθως ζάχαρη μιας και η ζάχαρη βρίσκεται στο 80% των τυποποιημένων τροφίμων. Τι συνδέει όμως το άγχος με το έτοιμο φαγητό; Αμερικανοί επιστήμονες αποφάσισαν να δώσουν μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια μελέτησαν πως η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους σε σχέση με την ασπαρτάμη που δεν έχει την ίδια ιδιότητα.
 
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στην Ιατρική Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού  έδειξαν πως τα επίπεδα της κορτιζόλης (που είναι η ορμόνη του άγχους) έπεφταν στις γυναίκες μετά από δυο εβδομάδες κατανάλωσης ζάχαρης. Όταν τους ζήτησαν να κάνουν μαθηματικές ασκήσεις τα επίπεδα κορτιζόλης τους ήταν πιο πεσμένα από αυτές που είχαν καταναλώσει ασπαρτάμη. 
 
Στη συνέχεια κάθε γυναίκα έκανε ειδική εξέταση με μαγνητικό τομογράφο και βρήκαν πως η ζάχαρη μπορούσε να μειώσει την δραστηριότητα άγχους στον ιππόκαμπο. Την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την θερμοκρασία του σώματος, την δίψα, την πείνα, τον ύπνο, τη διάθεση και την έκκριση των ορμονών.
 
Η ζάχαρη μεταβολίζεται γρήγορα που σημαίνει πως ο άνθρωπος που την καταναλώνει θέλει κι άλλη πιο γρήγορα. Αυτό φυσικά επηρεάζει και τις διατροφικές μας συνήθειες. Και οι κακές διατροφικές συνήθειες όπως οι πολλοί καφέδες, το τυποποιημένο φαγητό, η πολλή ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο άγχος, το περισσότερο άγχος σε περισσότερο κακό φαγητό… είναι ένας φαύλος κύκλος.