Γιόγκα: Είναι επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους

26-12-2016
Έχουμε ακούσει και έχουμε διαβάσει πως η γιόγκα κάνει θαύματα για την σωματική αλλά και για την ψυχική μας υγεία. Φαίνεται όμως πως για τους ηλικιωμένους μπορεί να αποδειχτεί κι επικίνδυνη. Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε πως υπάρχει μια αυξητική τάση τραυματισμού από γιόγκα στις μεγάλες ηλικίες.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ των Ηνωμένων Πολιτειών, μελέτησαν στοιχεία για την περίοδο 2001-2014 στις ΗΠΑ.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο αθλητιατρικό περιοδικό Orthopedic Journal of Sports Medicine, έδειξαν πως οι τραυματισμοί στη γιόγκα αυξήθηκαν από δέκα ανά 100.000 συμμετέχοντες το 2001 σε 17 ανά 100.000 το 2014, ποσοστό που για τους άνω των 65 ετών έφθασε τους 58 τραυματισμούς ανά 100.000 άτομα. 
 
Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Τόμας Σουέιν και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως τα αντίστοιχα ποσοστά τραυματισμών το 2014 ήσαν 18 ανά 100.000 για τους ανθρώπους 45 έως 64 ετών και 12 ανά 100.000 για εκείνους 18 έως 44 ετών.
Έβγαλαν λοιπόν το συμπέρασμα πως όσο αυξάνει η ηλικία, τόσο μεγαλώνει και η πιθανότητα κάποιου τραυματισμού στη διάρκεια της γιόγκα, αν και οι τραυματισμοί παραμένουν σχετικά σπάνιοι.
 
Σχεδόν 37 εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν γιόγκα τακτικά μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ η γιόγκα έχει γίνει λατρεμένη συνήθεια και στην Ευρώπη.
Όπως τονίζει ο Δρ. Σουέιν «ο αριθμός τραυματισμών αυξάνεται διαχρονικά, πράγμα που πιθανώς αντανακλά το γεγονός ότι καθώς αυξάνεται η δημοφιλία της γιόγκα, ασκούνται σε αυτή ολο και περισσότεροι άνθρωποι χωρίς προηγούμενη εμπειρία, οι οποίοι δεν λαμβάνουν τις αναγκαίες προφυλάξεις για να μην τραυματισθούν».
 
Τα συχνότερα προβλήματα συμβαίνουν στον κορμό, καθώς επίσης αφορούν θλάσεις και διαστρέμματα. Η πιθανότητα κατάγματος είναι τριπλάσια στους ηλικιωμένους από ό,τι στους νέους.
 
«Μιλήστε σε έναν γιατρό προτού ξεκινήσετε γιόγκα, να είστε συγκρατημένοι όταν ασκείστε και να συνειδητοποιείτε τα προσωπικά όριά σας, ιδίως αν είστε πάνω από 65», συμβούλευσε ο Σουέιν.
 
Το βασικό μήνυμα είναι ότι η γιόγκα είναι μεν ωφέλιμη, αλλά είναι πιο απαιτητική από ό,τι θεωρούν πολλοί άνθρωποι (ιδίως ορισμένες στάσεις της που «ζορίζουν» πολύ το σώμα), γι’ αυτό θέλει κάποια προσοχή. 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: