Γκρίζα μαλλιά σημαίνει και κακό DNA

26-12-2016
Οι περισσότεροι έχουμε την αντίληψη πως τα γκρίζα μαλλιά προκαλούνται από το στρες. Κι όμως δεν είναι έτσι. Ιάπωνες επιστήμονες ανακάλυψαν πως τα γκρίζα μαλλιά προκαλούνται από τα χημικά και την ακτινοβολία που δεχόμαστε καθημερινά. Αυτό, οι ειδικοί το αποκαλούν «γονοτοξικό στρες» και όπως βρήκαν, είναι αυτό που προκαλεί και βλάβες στο DNA μας.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο της Ιαπωνίας έκαναν πειράματα σε ποντίκια και βρήκαν πως διάφοροι γονοτοξικοί παράγοντες, όπως η ακτινοβολία, ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά καθώς και φάρμακα της χημειοθεραπείας, βλάπτουν το DNA των βλαστικών μελανοκυττάρων που ευθύνονται για το σκούρα χρώμα των μαλλιών.
 
Πως γίνεται όμως αυτό; Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Cell» έδειξε πως η ακτινοβολία που δεχόμαστε κάνει τα βλαστικά μελανοκύτταρα να ωριμάζουν πριν την ώρα τους και να μετατρέπονται πρόωρα σε ώριμα μελανοκύτταρα. Αυτό σημαίνει πως χάνουν την ικανότητά τους να αναπαράγονται με συνέπεια οι τρίχες να αποκτούν το γκρι χρώμα.
 
Όπως λέει η επικεφαλής της έρευνας Έμι Νισιμούρα, τα ευρήματα αυτά καταρρίπτουν την μέχρι τώρα θεωρία πως τα μαλλιά γκριζάρουν εξ’ αιτίας της γήρανσης των βλαστοκυττάρων. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος όχι μόνο για την καταπολέμηση των γκρίζων μαλλιών αλλά και σοβαρών παθήσεων που προκαλούνται από το γονοτοξικό στρες, όπως ο καρκίνος.