Γραβάνης: «Οι μελέτες δείχνουν φάρμακο μέσα στον Ιούνιο»

04-05-2020

Τι δήλωσε ο Καθηγητής φαρμακολογίας για τη χρήση της ρεμδεσιβίρης και της φαβιπιραβίρης

«Η νόσος είναι μόλις 3-4 μηνών και αρχίζουμε και καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται για ένα απλό νόσημα αλλά για ένα σύνδρομο νοσημάτων και αυτό αφορά και στον τρόπο με τον οποίο θα αναπτύξουμε νέες θεραπείες», δήλωσε στην ΕΡΤ, ο Καθηγητής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.

Και πρόσθεσε ότι «Κατά συνέπεια αυτό που είχαμε για τις άλλες ιώσεις, ότι θα είχαμε ένα φάρμακο πανάκεια ένα αντιικό φάρμακο για παράδειγμα, δεν ισχύει σε αυτόν τον πολυτροπικό ιό. Έχουμε να διακρίνουμε δύο στάδια στη νόσο τα οποία αφορούν και τη θεραπεία, τα πρώιμα συμπτώματα στην αρχή της νόσου και το δεύτερο στη νόσο με τα σοβαρά συμπτώματα, αναφέρομαι στην πνευμονία, στα προβλήματα με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια».

Χρήση ρεμδεσιβίρης

«Η ρεμδεσιβίρη είναι ένα αντιικό φάρμακο που δόθηκε σε ασθενείς βαρέως πάσχοντες, οι οποίοι είχαν ήδη αναπτύξει μια βαριά συμπτωματολογία στον πνεύμονα, η οποία ήταν ανεξαρτητοποιημένη από την ίδια την ύπαρξη του ιού. Επομένως, το να κάνεις αντιική αγωγή σε κάτι το οποίο έχει ήδη πάρει αυτονομία όσον αφορά την επίδραση στην υγεία του ασθενούς, είναι πολύ δύσκολο, για αυτό και οι δράσεις είναι παρηγορητικές, έχουμε ένα 30% ελάττωσης των ημερών νοσηλείας και ένα 3% λιγότερη θνησιμότητα», ανέφερε ο κ. Γραβάνης.

«Στην Ελλάδα τα ποσοστά αυτά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, στις ΗΠΑ όμως έχουν, λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων.

Το φάρμακο θα έπρεπε να δοκιμαστεί και στα πρώιμα στάδια της νόσου, στην αρχή δηλαδή της συμπτωματολογίας για να δούμε αν θα  τους αποτρέψουμε από το να οδηγηθούν στο δεύτερο στάδιο.

Εαν γενικεύοταν η χρήση του σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς στις ΜΕΘ είναι προφανές ότι θα είχαμε λιγότερα θύματα, εαν λάβουμε υπόψιν το 3% ελαττωμένη θνησιμότητα και το 30% ασθενών που δεν είναι ασήμαντο ασθενών δεν μπαίνουν στη διαδικασία να μείνουν άλλες 3-4 ημέρες στο νοσοκομείο», σημείωσε ο Καθηγητής.

Φάρμακο ανάλογα με φάση νόσου και γενετικό προφίλ

Όπως ανέφερε «Επειδή ο ιος είναι πολυτροπικός έχει διαφορετικές μορφές κλινικής εμφάνισης. Κάθε μια από αυτές έχει διαφορετική συμπτωματολογία. Αισιοδοξώ ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε όχι μόνο τη ρεμδεσιβίρη αλλά και άλλα φάρμακα.

Αυτήν την στιγμή ελέγχονται κλινικά, όχι σε πειραματόζωα, 80 ουσίες, έχουν καταταθεί 500 αιτήσεις κλινικών δοκιμών σε όλο τον κόσμο, κάποια από αυτά τα φάρμακα θα συνεισφέρουν στην καταπολέμηση της νόσου.

Επομένως, στους επόμενους μήνες θα έχουμε φάρμακα τα οποία θα μπορούν να συγχορηγούνται και θα βοηθούν όπως γίνεται στα περισσότερα νοσήματα. Δεν έχουμε αντιικό φάρμακο που να θεραπεύει καμία ίωση. Θεραπεία σημαίνει εκρίζωση, σημαίνει πλήρης απουσία ιικού φορτίου μέσα στον οργανισμό. Δεν είναι ο στόχος μας αυτό ούτε το χρειαζόμαστε. Αυτό που θέλουμε είναι να κατεβάσουμε το ιικό φορτίο σε τόσο χαμηλό ποσοστό ώστε να αναλάβει ο οργανισμός μας να ανταπεξέλθει στην λοίμωξη».

«Έχουμε τη δυνατότητα με τους δικούς μας εσωτερικούς μηχανισμούς των Τ-λεμφοκυττάρων, των Β-λεμφοκυττάρων, να προσεγγίσουμε με αυτόν τον τρόπο τη λοίμωξη.

Δεν θέλουμε φάρμακο το οποίο να θεραπεύει, θέλουμε φάρμακο που να περιορίζει τη λοίμωξη σε τέτοιο βαθμό ώστε το ανοσοποιητικό μας να μπορεί να την ελέγξει. Και τέτοια φάρμακα θα υπάρξουν». 

Τελευταίες μελέτες δείχνουν φάρμακο ακόμη και μέσα στον Ιούνιο

«Ελέγχεται αυτήν την στιγμή η Φαβιπιραβίρη, που υπάρχει ήδη και έχει χρησιμοποιηθεί στον ιό της γρίπης. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ήταν θετικά αλλά σε πολύ μικρό αριθμό ασθενών. Η διαφορά του είναι ότι δίνεται με το στόμα σε αντίθεση με τη ρεμδεσιβίρη που δίνεται ενδοφλέβια. Βέβαια υπάρχει σκέψη για την ρεμδεσιβίρη να χορηγείται όχι μόνο μέσα στο νοσοκομείο ενδοφλέβια.

Υπάρχει μια παλέτα φαρμάκων που ελέγχονται και καθόσον ήδη χρησιμοποιούνται, ξέρουμε την τοξικότητά τους και αν κλινικά μπορούν να βοηθήσουν τη λοίμωξη θα τα χρησιμοποιήσουμε πάραυτα», υπογράμμισε ο Καθηγητής.

Υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να έχουμε εμβόλιο τέλος του χρόνου ή αρχές του επόμενου

Ο κύριος Γραβάνης δήλωσε ότι «Στο θέμα του εμβολίου αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει προηγούμενο. Υπάρχουν 70 ήδη αιτήσεις για χρήση σε εθελοντές νέων εμβολίων, εχουμε περάσει από το προκλινικό στο κλινικό στάδιο. Δοκιμάζονται ήδη εδώ και 2 εβδομάδες σε υγιείς εθελοντές και μάλιστα υπάρχουν στοιχεία ότι δύο από αυτά έχουν τελειώσει τη φάση 1, που εστιάζει μόνο στην τοξικότητα.

Να σημειωθεί ότι η φάση 2 εστιάζει στην αποτελεσματικότητα σε ένα μικρό αριθμό ασθενών κι αν αυτά αποδειχθούν θετικά πάμε στη φάση 3, που είναι η χορήγηση σε μεγάλο αριθμό εθελοντών.

Σε 4 μήνες τελειώσαν αυτά τα 2 εμβόλια από τη φάση 1 και βρίσκονται στη φάση 2. Αυτό σημαίνει ότι το καλοκαίρι θα έχουμε αποτελέσματα από το πόσο είναι αποτελεσματικά σε ανθρώπους να περιορίσουν την παρουσία του ιού.

Κατά 90% θα χρειαστούμε 12 με 18 μήνες. Επειδή όμως χρησιμοποιούμε νέες τεχνολογίες που δεν έχουν εφαρμοσθεί ποτέ για την ανάπτυξη εμβολίων, έχουν διαφορετική οργάνωση όσον αφορά την κλινική τους αξιολόγηση και υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να έχουμε ένα εμβόλιο τέλος του χρόνου ή αρχές του επόμενου», κατέληξε.