Γρίπη: Πώς θα προστατευτούμε

γρίπη
16-02-2024

Η γρίπη φέτος τον χειμώνα θερίζει μικρούς και μεγάλους. Συνήθως την αντιμετωπίζουμε με φάρμακα. Υπάρχουν όμως τρόποι να προστατέψουμε τους δικούς μας και τους αγαπημένους μας. Ειδικοί δίνουν τις δικές τους συμβουλές.

Πώς θα προστατευτείτε από την γρίπη

Μείνετε σπίτι

Αν μόλις αρχίσατε να έχετε συνάχι, πονόλαιμο, βήχα, πονοκέφαλο, πόνους στους μυς ή/και πυρετό, μείνετε σπίτι έως ότου αισθανθείτε καλύτερα. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι ύποπτα για ιώσεις του αναπνευστικού, οι οποίες διασπείρονται εύκολα σε άλλα άτομα με τα σταγονίδια από τον βήχα, το φτάρνισμα ή ακόμα και την ομιλία.

Εξίσου σημαντικό είναι να αποδεχθείτε ότι ακόμα και φαινομενικά αθώα συμπτώματα, όπως ο πονοκέφαλος, μπορεί να είναι ένδειξη ίωσης. Αν όμως έχετε επίσης συνάχι και κόπωση, μείνετε σπίτι ακόμα κι αν το τεστ για την COVID είναι αρνητικό. Μπορεί κάλλιστα να έχετε κάποια άλλη ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Αντίθετα, δεν χρειάζεται να μείνετε στο σπίτι αν έχουν περάσει πολλές ημέρες (πάνω από 10) από τότε που αρρωστήσατε, ακόμα κι αν σας έχει απομείνει κάποιο σύμπτωμα.

Η κόπωση της γρίπης μπορεί να διαρκέσει για δύο εβδομάδες ή περισσότερο, το ίδιο και ο βήχας από ένα κρυολόγημα.

Προσέχετε

Να φοράτε τη μάσκα σας όταν πηγαίνετε για ψώνια, να αποφεύγετε τις επαφές με άτομα εκτός του σπιτιού σας εάν δεν είναι απαραίτητες και να μιλάτε τηλεφωνικώς με άτομα που πρόκειται να συναντήσετε, για να βεβαιώνεστε ότι όλοι είστε υγιείς.

Πάντα μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Ο συγχρωτισμός σε λεωφορεία, μετρό, τρόλεϊ, τρένα κ.λπ. είναι μεγάλος και οι συνθήκες συχνά αποπνικτικές.

Η χρήση μάσκας είναι η καλύτερη επιλογή για να προστατευθείτε από τις ιώσεις του αναπνευστικού όταν μετακινείστε με αυτά. Να την φοράτε, όμως, και όταν περιμένετε στην ουρά, ειδικά αν η αναμονή γίνεται σε κλειστό χώρο (όπως στο μετρό).

Μην ξεχνάτε τη μάσκα και όταν πρόκειται να ταξιδεύσετε με αεροπλάνο. Θα τη χρειασθείτε και στους χώρους του αεροδρομίου, κι ας μην είναι πλέον υποχρεωτική.

Καλός αερισμός

Είναι σημαντικό να ανοίγετε πόρτες και παράθυρα έστω και λίγο, ώστε να δημιουργείται ρεύμα αέρα που θα εμποδίζει τη συσσώρευση μολυσμένων σταγονιδίων στην ατμόσφαιρα.

Μην ξεχνάτε ότι οι περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού αναπτύσσονται ασυμπτωματικά επί μερικές ημέρες και ύστερα προκαλούν εμφανή συμπτώματα.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Όσο φορτωμένο και αν είναι το πρόγραμμά σας, φροντίστε να κοιμάστε επτά έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Να τρέφεστε επίσης υγιεινά και να αφιερώνετε μισή ώρα την ημέρα σε κάποια φυσική δραστηριότητα.

Το περπάτημα σε υπαίθριο χώρο είναι μια εξαιρετική επιλογή. Και οι τρεις αυτές συνήθειες θα βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σας να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, εάν τυχόν έλθει αντιμέτωπο με κάποιον ιό ή βακτήριο.

Πλένετε καλά τα χέρια σας

Η πανδημία μάς έμαθε να πλένουμε συχνά και καλά τα χέρια μας κι αυτή είναι μία συνήθεια που ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Μην παραλείπετε να σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας όταν φθάνετε και όταν φεύγετε από τον προορισμό σας, καθώς και πριν αρχίσετε να τρώτε ή/και να πίνετε.

Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας

Τουλάχιστον όχι πριν πλύνετε καλά ή πριν απολυμάνετε τα χέρια σας. Τα χέρια μολύνονται εύκολα από τα παθογόνα του περιβάλλοντος, τα οποία μπορεί να εισβάλλουν στον οργανισμό εάν φθάσουν έως τον βλεννογόνο που επιστρώνει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα. Το καλό σαπούνισμα των χεριών επί 20 δευτερόλεπτα εξουδετερώνει τους περισσότερους ιούς και τα βακτήρια.

Εμβόλια

Είναι σημαντικό να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης και ιδιαίτερα βαριάς νόσησης και θανάτου από τη γρίπη.

Tο αντιγριπικό εμβόλιο είναι το αποτελεσματικότερο μέσο προστασίας έναντι της γρίπης και χτίζει τείχος προστασίας του πληθυσμού.

Συνιστάται ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Μην ξεχάσετε επίσης τα εμβόλια για την πνευμονία, ιδίως εάν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (π.χ. ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες κ.λπ.). Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για τα εμβόλια που χρειάζεστε.

Μακριά από το στρες

Το στρες κα η στεναχώρια εξαντλούν τον οργανισμό και μαζί του το ανοσοποιητικό σύστημα. Φροντίστε να αφιερώνετε καθημερινά λίγη ώρα σε δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν και σας ευχαριστούν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γρίπη: Πώς την ξεχωρίζουμε από το κρυολόγημα