Γυμναστική: Βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία στους άνδρες με καρκίνο του προστάτη

γυμναστική
15-03-2025
Η γυμναστική… και κυρίως η αερόβια άσκηση μπορεί να βελτιλωσει τη ροή του αίματος. Αυτό βέβαια βοηθά και στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Κάτι από το οποίο μπορεί να υποφέρουν περισσότερο οι άνδρες που υποβάλονται σε θεραπεία για καρκίνο του προστάτη.

«Η μελέτη υποδηλώνει ότι η άσκηση θα ήταν μια αποτελεσματική παρέμβαση για τους άνδρες με καρκίνο του προστάτη που εκφράζουν ανησυχία για τη σεξουαλική δυσλειτουργία και θα πρέπει να θεωρείται βασικό μέρος της θεραπείας τους», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, και διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου άσκησης στο Πανεπιστήμιο Edith Cowen στο Περθ της Αυστραλίας, Δρ. Ντάνιελ Γκαλβάο.

Σχεδόν όλοι οι άνδρες αντιμετωπίζουν κάποιο επίπεδο στυτικής δυσλειτουργίας για τους πρώτους μήνες μετά τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

Γυμναστική και καρκίνος του προστάτη

Η μελέτη περιελάμβανε 112 άνδρες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη και ήταν 66 ετών κατά μέσο όρο. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν μία από τις τρεις παρακάτω παρεμβάσεις:

  • Έξι μήνες εποπτευόμενης άσκησης
  • Έξι μήνες εποπτευόμενης άσκησης και μια σύντομη εκπαιδευτική συνεδρία τεχνικών διαχείρισης του άγχους και της σξεουαλικής λειτουργίας
  • Συνήθης ιατρική φροντίδα

Το πρόγραμμα άσκησης περιελάμβανε προπόνηση ενδυνάμωσης και αερόβια άσκηση, με τους συμμετέχοντες να ασκούνται τρεις φορές την εβδομάδα σε διάστημα έξι μηνών. Οι αεροβικές προπονήσεις περιελάμβαναν 20 – 30 λεπτά σε διάδρομο, ποδήλατο ή μηχανή κωπηλασίας, ενώ οι προπονήσεις ενδυνάμωσης περιελάμβαναν ασκήσεις άρσης βαρών.

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης

Η άσκηση βελτίωσε τη στυτική λειτουργία κατά 5,1 βαθμούς κατά μέσο όρο, όπως μετράται από τον Διεθνή Δείκτη Στυτικής Λειτουργίας (IIEF), ο οποίος χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της σεξουαλικής υγείας των ανδρών, και συγκεκριμένα της στυτικής λειτουργίας.

Η συνάρτηση βαθμολογείται από το 1 έως το 30, με τις υψηλότερες βαθμολογίες να υποδηλώνουν καλύτερη λειτουργία. Η βελτίωση τουλάχιστον 4 βαθμών θεωρείται απαραίτητη για αισθητή διαφορά.

Τα αποτελέσματα της άσκησης για τη στυτική λειτουργία ήταν πιο σημαντικά για τις υποομάδες που είχαν λάβει ακτινοθεραπεία και θεραπεία στέρησης ανδρογόνων για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υποβληθεί σε προστατεκτομή (χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους του προστάτη).

Οι άνδρες που ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας, ικανοποίησης σεξουαλικής επαφής και συνολικής ικανοποίησης πριν από την έναρξη της μελέτης ωφελήθηκαν περισσότερο από την παρέμβαση άσκησης.

Η τακτική άσκηση είχε επίσης σημαντική επίδραση στην πρόληψη της αύξησης του σωματικού λίπους και στη βελτίωση της μυϊκής δύναμης. Ωστόσο, η συνεδρία ψυχοσεξουαλικής εκπαίδευσης δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, η άσκηση θα πρέπει να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας για τη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη, κατέληξαν οι συγγραφείς.

Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν προηγούμενες μελέτες που συνδέουν την άσκηση με τη βελτιωμένη σεξουαλική λειτουργία, καθώς και τη συνολική σχέση μεταξύ της καρδιαγγειακής υγείας και της σεξουαλικής λειτουργίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Πώς τον χαλάει η βραδινή γυμναστική