H AbbVie παρουσίασε στο Διεθνές Συνέδριο Ήπατος 2014™(ILC) τα αποτελέσματα μελετών σε Ασθενείς με Χρόνια Ηπατίτιδα C

26-12-2016
  • Σε ασθενείς με αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος και χρόνια λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) γονότυπου 1 (GT1), έναν δύσκολα θεραπευόμενο πληθυσμό, η μελέτη TURQUOISE-II έδειξε SVR12 σε ποσοστό 91,8% και 95,9% μετά από 12 και 24 εβδομάδες θεραπείας, αντιστοίχως
  • Η TURQUOISE-II είναι η μεγαλύτερη φάσης ΙΙΙ μελέτη ενός θεραπευτικού σχήματος χορηγούμενου μόνο από το στόμα, χωρίς ιντερφερόνη, που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα σε ασθενείς με HCV γονότυπου 1 και κίρρωση
  • Τα αποτελέσματα της μελέτης TURQUOISE-II δείχνουν υψηλή ιολογική ανταπόκριση και παρόμοιο προφίλ ανοχής με εκείνο το οποίο παρατηρήθηκε σε ασθενείς με γονότυπο 1 σε άλλες μελέτες φάσης ΙΙΙ της AbbVie
  • Επίτευξη SVR12 σε ποσοστό 96%, τόσο στη μελέτη SAPPHIRE-I (πρωτοθεραπευόμενοι ασθενείς) όσο και στη μελέτη SAPPHIRE-II (προθεραπευμένοι ασθενείς με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη και ριμπαβιρίνη) σε ενήλικους ασθενείς με χρόνια λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας C γονότυπου 1
  • Όλοι οι προθεραπευμένοι υποπληθυσμοί της μελέτης SAPPHIRE-II πέτυχαν SVR12 σε ποσοστό 95%-100%
  • Τα αποτελέσματα της μελέτης TURQUOISE-II και των μελετών SAPPHIRE-I και SAPPHIRE-II δημοσιεύτηκαν ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του περιοδικού «The New England Journal of Medicine»

   «Τα αποτελέσματα της μελέτης TURQUOISE-II δείχνουν ότι μπορούν να επιτευχθούν υψηλά ποσοστά SVR12 σε ασθενείς με γονότυπο 1 με αντιρροπούμενη κίρρωση του ήπατος είτε με τη θεραπεία 12 εβδομάδων είτε με τη θεραπεία 24 εβδομάδων», δήλωσε ο Fred Poordad, M.D., επικεφαλής κλινικός ερευνητής της TURQUOISE-II και Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, Κέντρο Επιστήμης της Υγείας του Σαν Αντόνιο. «Τα δεδομένα αυτά είναι ενθαρρυντικά, καθώς οι ασθενείς με κίρρωση αποτελούν πολλές φορές έναν δύσκολα θεραπευόμενο πληθυσμό στην HCV κοινότητα».

 Τα ποσοστά διακοπής λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν 1,9% (τέσσερις ασθενείς) και 2,3% (τέσσερις ασθενείς) στο σκέλος των 12 εβδομάδων και στο σκέλος των 24 εβδομάδων, αντιστοίχως. Οι συχνότερα αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες (>10% σε κάθε σκέλος) στη μελέτη TURQUOISE-II ήταν κόπωση, πονοκέφαλος, ναυτία, κνησμός, αϋπνία, διάρροια, αδυναμία, εξάνθημα, βήχας, ευερεθιστότητα, αναιμία και δύσπνοια.

 Ιολογική αποτυχία κατά τη θεραπεία παρατηρήθηκε σε έναν μόνο ασθενή (0,5%) στο σκέλος των 12 εβδομάδων και σε τρεις ασθενείς (1,7%) στο σκέλος των 24 εβδομάδων. Επιπλέον, 12 ασθενείς (5,9%) στο σκέλος των 12 εβδομάδων και ένας ασθενής (0,6%) στο σκέλος των 24 εβδομάδων παρουσίασαν υποτροπή μέσα σε 12 εβδομάδες μετά τη θεραπεία.

«Σχεδιάσαμε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα κλινικών μελετών μας για τον HCV, με στόχο να συγκεντρώσουμε σημαντικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση ενός φάσματος ασθενών με γονότυπο 1», δήλωσε ο Scott Brun, M.D., Αντιπρόεδρος στο Τμήμα Φαρμακευτικής Ανάπτυξης της AbbVie. «Τα δεδομένα αυτά θα βοηθήσουν την ιατρική κοινότητα να κατανοήσει καλύτερα τη χρήση του θεραπευτικού μας σχήματος για συγκεκριμένους τύπους ασθενών με λοίμωξη γονότυπου 1, τους οποίους συναντούν στην καθημερινή κλινική πράξη».

 Στις ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες SAPPHIRE-I (N=631) και SAPPHIRE-II (N=394), οι ενήλικες, μη κιρρωτικοί ασθενείς με χρόνια λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) γονότυπου 1 (GT1) που έλαβαν το ερευνητικό θεραπευτικό σχήμα της AbbVie μαζί με ριμπαβιρίνη (RBV) για 12 εβδομάδες πέτυχαν μακροχρόνια ιολογική ανταπόκριση 12 εβδομάδες μετά τη θεραπεία (SVR12) σε ποσοστό 96,2% (n=455/473) και 96,3% (n=286/297), αντιστοίχως.

Στη μελέτη SAPPHIRE-II, οι προθεραπευμένοι υποπληθυσμοί, οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν το θεραπευτικό σχήμα της AbbVie με ριμπαβιρίνη είχαν παρουσιάσει μηδενική ανταπόκριση σε προγενέστερη θεραπεία (49,2%), προγενέστερη υποτροπή (29%) και προγενέστερη μερική ανταπόκριση (21,9%) στην πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη σε συνδυασμό με ριμπαβιρίνη.

«Οι ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς στη θεραπεία κατά το παρελθόν, είναι αποδεδειγμένα δυσκολότερο να θεραπευτούν», δήλωσε ο Stefan Zeuzem, M.D., επικεφαλής κλινικός ερευνητής της SAPPHIRE-II και Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου J.W. Goethe της Φρανκφούρτης στη Γερμανία. «Τα δεδομένα αυτά παρουσιάζουν ιδιαίτερα υποσχόμενα αποτελέσματα σε ασθενείς οι οποίοι έχουν προσβληθεί από οιονδήποτε υπότυπο του ιού της ηπατίτιδας C γονότυπου 1 και οι οποίοι είναι είτε πρωτοθεραπευόμενοι είτε προθεραπευμένοι».

Στη μελέτη SAPPHIRE-I, παρατηρήθηκαν υψηλά ποσοστά ανταπόκρισης στους ασθενείς με συγκεκριμένα μεταβλητά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων του φύλου, της φυλής, του δείκτη μάζας σώματος, του σταδίου της ίνωσης και του ιολογικού φορτίου του HCV κατά την περίοδο αναφοράς, καθώς ορισμένοι από αυτούς τους ασθενείς είχαν κατά παράδοση μειωμένη ανταπόκριση στη θεραπεία.

 «Τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν περαιτέρω ότι το θεραπευτικό σχήμα της AbbVie μπορεί να επιτύχει υψηλά ποσοστά SVR12 σε μια σειρά ασθενών γονότυπου 1 με διαφορετική προγενέστερη εμπειρία και ανταπόκριση στη θεραπεία», δήλωσε ο Scott Brun, M.D., Αντιπρόεδρος στο Τμήμα Φαρμακευτικής Ανάπτυξης της AbbVie.

 Περιστατικά διακοπής λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών αναφέρθηκαν σε 0,6% των ασθενών και στα δύο σκέλη της μελέτης SAPPHIRE-I και σε 1% των ασθενών που έλαβαν το θεραπευτικό σχήμα της AbbVie στη μελέτη SAPPHIRE-II, και σε κανέναν από τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Οι συχνότερα αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες (>10% και στα δύο σκέλη), τόσο στη μελέτη SAPPHIRE-I όσο και στην SAPPHIRE-II ήταν κόπωση, πονοκέφαλος, ναυτία, αδυναμία, αϋπνία, κνησμός και διάρροια. Επιπρόσθετες συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες παρατηρήθηκαν στις μελέτες ήταν εξάνθημα στην SAPPHIRE- I, και δύσπνοια, βήχας και μυαλγία στην SAPPHIRE- IΙ. Στη μελέτη SAPPHIRE- I, οι ανεπιθύμητες ενέργειες οι οποίες παρατηρήθηκαν με σημαντικά μεγαλύτερη συχνότητα στο θεραπευτικό σκέλος σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο ήταν κνησμός, αϋπνία, διάρροια, ναυτία και αδυναμία. Στη μελέτη SAPPHIRE- IΙ παρατηρήθηκε μόνο κνησμός.

 Σχετικά με τη μελέτη M11-646 (SAPPHIRE-I)

Η μελέτη SAPPHIRE-I είναι μια παγκόσμια, πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας 12 εβδομάδων θεραπείας με το σχήμα της AbbVie σε συνδυασμό με ριμπαβιρίνη σε μη κιρρωτικούς πρωτοθεραπευόμενους ενήλικους ασθενείς με λοίμωξη HCV γονότυπου 1α και 1β.

 Στη μελέτη συμμετείχαν 631 ασθενείς: 473 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν το σχήμα της AbbVie με ριμπαβιρίνη για 12 εβδομάδες, ενώ 158 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν εικονικό φάρμακο για τις πρώτες 12 εβδομάδες. Οι ασθενείς οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν αρχικά να λάβουν εικονικό φάρμακο για τις πρώτες 12 εβδομάδες, έλαβαν στη συνέχεια αγωγή ανοικτής χορήγησης με το θεραπευτικό σχήμα της AbbVie σε συνδυασμό με ριμπαβιρίνη για 12 εβδομάδες.

 Από τους 473 ασθενείς οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν το θεραπευτικό σχήμα της AbbVie σε συνδυασμό με ριμπαβιρίνη, παρατηρήθηκε ένα περιστατικό (0,2%) ιολογικής αποτυχίας κατά τη θεραπεία και επτά ασθενείς (1,5%) υποτροπίασαν μετά τη θεραπεία. Επιπλέον, τρεις ασθενείς (0,6%) δεν εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης και επτά ασθενείς (1,5%) διέκοψαν πρόωρα τη θεραπεία. Οι ασθενείς, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, θεωρήθηκαν αποτυχίες της θεραπείας.

  Σχετικά με τη μελέτη M13-098 (SAPPHIRE-II)

Η μελέτη SAPPHIRE-II είναι μια παγκόσμια, πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας 12 εβδομάδων θεραπείας με το θεραπευτικό σχήμα της AbbVie σε συνδυασμό με ριμπαβιρίνη σε μη κιρρωτικούς γονότυπου 1α και 1β προθεραπευμένους ενήλικους ασθενείς που απέτυχαν σε προγενέστερη θεραπεία με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη και ριμπαβιρίνη.

 Στη μελέτη συμμετείχαν 394 ασθενείς: 297 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν το σχήμα της AbbVie με ριμπαβιρίνη για 12 εβδομάδες, ενώ 97 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν εικονικό φάρμακο για τις πρώτες 12 εβδομάδες. Οι ασθενείς οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν αρχικά να λάβουν εικονικό φάρμακο για τις πρώτες 12 εβδομάδες, έλαβαν στη συνέχεια αγωγή ανοικτής χορήγησης με το θεραπευτικό σχήμα της AbbVie σε συνδυασμό με ριμπαβιρίνη για 12 εβδομάδες.

 Από τους 297 ασθενείς οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν το φαρμακευτικό σχήμα της AbbVie σε συνδυασμό με ριμπαβιρίνη, δεν παρατηρήθηκαν περιστατικά ιολογικής αποτυχίας κατά τη θεραπεία, ενώ επτά ασθενείς (2,4%) υποτροπίασαν μετά τη θεραπεία. Από τους ασθενείς αυτούς, έξι είχαν παρουσιάσει μηδενική ανταπόκριση και ένας υποτροπή σε προγενέστερη θεραπεία. Τρεις ασθενείς (1,0%) διέκοψαν πρόωρα τη θεραπεία λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών και ένας ασθενής (0,3%) διέκοψε πρόωρα τη συμμετοχή στη μελέτη.

 

 Σχετικά με το Ερευνητικό Θεραπευτικό Σχήμα της AbbVie για τον HCV

Το ερευνητικό θεραπευτικό σχήμα της AbbVie αποτελείται από τον καθορισμένης δόσης συνδυασμό ABT-450/ριτοναβίρης(150/100mg) σε συνδυασμό με ombitasvir (ABT-267) 25mg, χορηγούμενο άπαξ ημερησίως, και dasabuvir (ABT-333)250mg μαζί με ή χωρίς ριμπαβιρίνη (βάσει βάρους), δύο φορές ημερησίως. Ο συνδυασμός τριών διαφορετικών μηχανισμών δράσης παρεμποδίζει τη διαδικασία πολλαπλασιασμού του HCV με στόχο τη βελτιστοποίηση των ποσοστών μακροχρόνιας ιολογικής ανταπόκρισηςσε διαφορετικούς πληθυσμούς ασθενών.