Η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων οδηγεί σε πείνα και αύξηση βάρους

26-12-2016

Πρόσφατα, έχουν αναπτυχθεί και προταθεί πολλές θεωρίες που συνδέουν την βιομηχανοποιημένη παραγωγή τροφής με την αύξηση του σωματικού βάρους, και κυρίως του σωματικού λίπους.

Λιπάσματα και θρεπτικά στοιχεία

Τα μοντέρνα χημικά λιπάσματα είναι ιδιαίτερα τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που βοηθάνε σημαντικά τον όγκο της παραγωγής τροφής. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ήδη ότι η εμφάνιση καρκίνου σε άτομα που ασχολούνται επαγγελματικά με την γεωργία και εκτίθενται σε χημικά που βοηθάνε την παραγωγή είναι συχνότερη απ’ ότι θα περίμενε κανείς. Φαίνεται ότι τα χημικά που έρχονται σε επαφή, που είναι γνωστό ότι πολλά από αυτά είναι καρκινογόνα, συντελούν στην εμφάνιση καρκίνου.

Όσοι αγοράζουν τρόφιμα βιολογικής καλλιέργειας, ή έχουν κήπο με την δική τους παραγωγή σίγουρα έχουν παρατηρήσει την διαφορά στην υφή, το χρώμα, την οσμή και την γεύση οπωροκηπευτικών και φρούτων σε σχέση με τα προϊόντα μαζικής παραγωγής.

Σε πολλές μελέτες που έχει αποδειχθεί ότι τα προϊόντα μαζικής παραγωγής είναι φτωχά σε θρεπτικά, ειδικά σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα σημαντικά θρεπτικά στοιχεία. Αντιθέτως, είναι πιο πλούσια σε νερό και θερμίδες. Δηλαδή, περιέχουν πολλές «κενές» θερμίδες χωρίς να περιέχουν τα αναγκαία θρεπτικά στοιχεία. Για να το πούμε ακόμα πιο απλά, ένα πορτοκάλι μαζικής παραγωγής περιέχει περισσότερες θερμίδες και νερό σε σχέση με ένα πορτοκάλι βιολογικής παραγωγής, ενώ περιέχει πολύ λιγότερη βιταμίνη C (για παράδειγμα).

Όταν απουσιάζουν τα θρεπτικά στοιχεία από τον οργανισμό, τότε πεινάμε

Η επίδραση στον οργανισμό που τρέφεται με φτωχής ποιότητας τροφές είναι ότι γεμίζει από θερμίδες, αλλά σημαντικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία απουσιάζουν. Σύμφωνα με ειδικούς αυτό μπορεί να έχει μία πολύ παράδοξη συνέπεια για τον οργανισμό: αίσθημα πείνας, αν και ο οργανισμός είναι πλήρης από θερμίδες.

Πως προκαλείται η πείνα

Σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα, το αίσθημα πείνας προκαλείται από έναν συνδυασμό ερεθισμάτων, όπως το χαμηλό επίπεδο γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα και το χαμηλό επίπεδο αμινοξέων (τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών). Όταν το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα πέφτει (μια κατάσταση που ονομάζεται υπογλυκαιμία) πολλοί αναφέρουν ότι έχουν όρεξη για κάτι γλυκό. Όταν το επίπεδο των λιπαρών στο αίμα πέφτει πολλοί αναφέρουν ότι έχουν όρεξη για κάτι πλούσιο σε λιπαρά. Πάντως, πολλοί άνθρωποι δεν διαφοροποιούν την πείνα τους, και απλά πεινάνε.

Το πρόβλημα είναι ότι η έλλειψη μίας βιταμίνης (για παράδειγμα C) δεν προκαλεί πείνα για τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (όπως τα πορτοκάλια). Πολλοί ειδικοί συμπεραίνουν ότι άτομα με έλλειψη μιας βιταμίνης, ενώ είναι πλήρεις σε θερμίδες νιώθουν πείνα γιατί τους λείπουν μία ή περισσότερες βιταμίνες. Ο οργανισμός δεν μπορεί να δώσει κάποιο ιδιαίτερο «σήμα» ότι του λείπουν βιταμίνες και δίνει «σήμα» ότι απλά πεινάει. Το άτομο ενώ τρώει αρκετά συνεχίζει να πεινάει γιατί δεν τρώει τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, γιατί οι τροφές που καταναλώνει είναι «κενές» από θρεπτικές ουσίες, και ενώ ο οργανισμός ζητάει βιταμίνες, λαμβάνει απλώς ακόμα περισσότερες θερμίδες.

Πως μπορούμε να οχυρωθούμε

Ο απλούστερος τρόπος να προστατευτούμε είναι να προτιμάμε προϊόντα βιολογικής προέλευσης. Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι τροφές από βιολογικές καλλιέργειες είναι πλουσιότερες σε θρεπτικά συστατικά ανά θερμίδα από αυτές της συμβατικής παραγωγής. Πιθανόν, η κατανάλωση τροφών από βιολογική καλλιέργεια να προσφέρει βοήθεια στην απώλεια βάρους και να συντελεί σε καλύτερη υγεία.

Στυλιανός Πανταζής

  • γενικός γιατρός