Η επιστήμη πίσω από τις ανθρώπινες σχέσεις

26-12-2016
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στο Pittsburg  των Ηνωμένων Πολιτειών, προσπάθησαν να δώσουν μια επιστημονική διάσταση πίσω από τις ανθρώπινες σχέσεις.
 
Όπως έδειξε η έρευνα, οι διάφοροι τύποι σχέσεων στη ζωή του ανθρώπου τον βοηθούν να αντιμετωπίζει το στρες και τις αντιξοότητες. Τον βοηθά επίσης να επιτυγχάνει διάφορους στόχους και να καλλιεργεί τα ταλέντα του. Η επικεφαλής της έρευνας, Brooke Feeney λέει πως «ως ευτυχισμένο άνθρωπο θα χαρακτήριζα κάποιον, ο οποίος είναι χαρούμενος και επιδιώκει την επίτευξη διάφορων στόχων ζωής, που έχουν σημασία για τον ίδιο».
 
Όπως συμπέραναν οι ειδικοί, οι καταξιωμένοι άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν σκοπό και νόημα στη ζωή τους, θετική σχέση με τον εαυτό τους και τους άλλους, υγιή σωματική και ψυχική υγεία και στενές επαφές με άλλους ανθρώπους.
 
Όταν κάποιος αντιμετωπίζει δυσκολίες, η υποστήριξη από κάποιο κοντινό πρόσωπο είναι το κλειδί για να αντιμετωπίσει το στρες. Γιατί; Υπάρχου τρεις λόγοι. Πρώτον, η υποστήριξη προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο, μέσα στο οποίο το άτομο νιώθει προστατευμένο και είναι σε θέση να «απελευθερώσει» τους ώμους του από το φόρτο που κουβαλά. Δεύτερον, η υποστήριξη παρακινεί το άτομο και να το κάνει να σηκωθεί και να επιμείνει στον στόχο, παρά τις δυσκολίες. Τέλος, βοηθά το άτομο να επαναπροσδιορίσει τις αντιξοότητες που ανακύπτουν, όχι ως κάτι απειλητικό, αλλά μάλλον ως ένα καταλύτη για θετική αλλαγή.
 
Η έρευνα, που είναι επισκόπηση 400 προηγούμενων ερευνών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια.  και δημοσιεύτηκε στο LiveScience δίνει πολλά στοιχεία.  Αποκαλύπτει πότε και με ποιους τρόπους οι στενές σχέσεις μπορεί να «βγάλουν τον καλύτερο μας εαυτό προς τα έξω» σχολίασε ο καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Northwestern του Ιλινόις, Eli Finkel. «Η μεγαλύτερη όμως συνεισφορά αυτής της εργασίας είναι, ότι προσφέρει μια διορατική και συναρπαστική ανάλυση του πώς τα αγαπημένα μας πρόσωπα μπορούν να μας βοηθήσουν στην προσπάθειά μας για προσωπική ανάπτυξη κι εξέλιξη» προσέθεσε ο Finkel.