Η εργασία σε εναλλασσόμενες βάρδιες αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

05-01-2015
Νοσοκόμες, γιατροί, φύλακες, αστυνομικοί και όλοι αυτοί που δουλεύουν σε εναλλασσόμενες βάρδιες έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου των πνευμόνων. Αυτό τουλάχιστον έδειξε έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Preventive Medicine.
Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard και του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστώνης, εξέτασαν τα στοιχεία 75.000 νοσοκόμων, ηλικίας από 30 μέχρι 55 ετών, για μια περίοδο 22 ετών. Οι νοσοκόμες δούλευαν τουλάχιστον τρεις νύχτες τον μήνα, καθώς και απογεύματα, πέρα από τα συνηθισμένα πρωινά ωράρια τους.
Η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Eva Schernhammer και η ομάδα της ανέλυσαν τα στοιχεία που συγκέντρωσαν και διαπίστωσαν πως οι γυναίκες εργάζονταν σε νυχτερινές βάρδιες για περισσότερα από πέντε χρόνια, είχαν αυξημένη πιθανότητα πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και ειδικότερα από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες ήταν 11% μεγαλύτερος στις γυναίκες που είχαν εργαστεί για έξι έως 15 χρόνια σε βάρδιες, ενώ ο κίνδυνος ήταν 19% έως 23% μεγαλύτερος, για πρόωρο καρδιαγγειακό θάνατο.
Οι ειδικοί όμως συνέδεσαν την εργασία σε εναλλασσόμενες βάρδιες και με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων. Συγκεκριμένα, όσες γυναίκες είχαν εργαστεί με εναλλαγές πρωινής και βραδινής βάρδιας για πάνω από 15 χρόνια είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει από το 2007 την εργασία σε νυχτερινές βάρδιες στις πιθανές αιτίες καρκίνου, επειδή διαταράσσει το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου.