Η φτώχεια γερνάει τον εγκέφαλο

26-12-2016
Τα τελευταία έξι χρόνια οι Έλληνες υποφέρουν από την τεράσια οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. Φαίνεται όμως πως η ανεργία, οι κομμένες συντάξεις και οι μισθοί πείνας έχουν συνέπειες και στην υγεία μας. Και συγκεκριμένα στον εγκέφαλο μας.
 
Ερευνητές από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 3.400 άντρες και γυναίκες. 
Οι ειδικοί συσχέτισαν το επίπεδο εισοδήματος καθενός, με τη επίδοσή τους σε τεστ που αξιολογούσαν το βαθμό γνωσιακής-νοητικής γήρανσης του εγκεφάλου (μνήμη, ταχύτητα σκέψης κ.ά). Τα τεστ έγιναν, όταν η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 50 ετών.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Preventive Medicine, έδειξαν πως η φτώχεια μπορεί να επιδράσει αρνητικά στον εγκέφαλο και τις νοητικές λειτουργίες, συντελώντας τελικά ακόμα και σε πρόωρη γήρανση.
 
Όπως διαπίστωσαν η επικεφαλής της έρευνας Αντίνα Ζέκι Αλ Χαζούρι και οι συνεργάτες της οι άνθρωποι που ζουν σε μακρόχρονη φτώχεια (δηλαδή για διάστημα τουλάχιστον 20 χρόνων), εμφανίζουν σημαντικά χειρότερες επιδόσεις και πρόωρη εγκεφαλική γήρανση, σε σχέση με όσους ποτέ δεν υποχρεώθηκαν να ζήσουν με χαμηλά εισοδήματα.
 
«Οι οικονομικές αντιξοότητες ενός νεαρού ενηλίκου έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τη γνωσιακή υγεία του κατά τη μέση ηλικία», σημειώνουν οι ερευνητές. Αποδίδουν το φαινόμενο κυρίως στο στρες που γεννά η φτώχεια και στον τρόπο που αυτό επηρεάζει τον εγκέφαλο, σε συνδυασμό με άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες (πιο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, κακή διατροφή, κάπνισμα, αλκοόλ, ανεπαρκής σωματική άσκηση κ.ά.).
 
Σύμφωνα με την Δρ Χαζούρι η αρνητική επίδραση, αν και σε μικρότερο βαθμό, ισχύει και για όσους κάποτε δεν είχαν οικονομικά προβλήματα, αλλά βρέθηκαν στη φτώχεια πιο πρόσφατα λόγω της κρίσης ή άλλης αιτίας. 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: