Η γαστρεντερίτιδα μεταδίδεται και με τον αέρα

26-12-2016
Η γαστρεντερίτιδα χτυπά πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο με συμπτώματα που μπορεί να τους αφήσουν στο κρεβάτι για πολλές ημέρες. Τώρα, Καναδοί επιστήμονες βρήκαν πως, εκτός από τα άπλυτα χέρια ή τις μολυσμένες επιφάνειες, το μικρόβιο που προκαλεί την γαστρεντερίτιδα μεταφέρεται και με τον αέρα.
 
Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα πως και τα μέτρα που παίρνουμε στο σπίτι, στη δουλειά, στα σχολεία, στα νοσοκομεία για να αποτρέψουμε τη μετάδοση της γαστρεντερίτιδας, δεν είναι αρκετά.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Laval στο Κεμπέκ, έκαναν ελέγχους σε οκτώ νοσοκομεία και κέντρα μακροχρόνιας φροντίδας της πατρίδας τους, στα οποία είχαν καταγραφεί επιδημίες γαστρεντερίτιδας εξαιτίας νοροϊού. Του ιού που προκαλεί φλεγμονή στο στομάχι και στα έντερα, φέρνοντας εμετό και διάρροια.
Οι ειδικοί συγκέντρωσαν δείγματα αέρα σε διάφορες αποστάσεις από τους ασθενείς (στο ένα μέτρο, στην πόρτα του θαλάμου τους, στον διάδρομο απ’ έξω απόσταση και στους σταθμούς του νοσηλευτικού προσωπικού).
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Clinical Infectious Diseases», σε έξι από τα οκτώ νοσοκομεία ο νοροϊός είχε εξαπλωθεί στον αέρα ενώ εντοπίστηκε στο 54% των περιπτώσεων στους θαλάμους των ασθενών, στο 38% στους διαδρόμους που οδηγούσαν στο δωμάτιό τους και στο 50% στους νοσηλευτικούς σταθμούς.
 
Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Καρολίν Ντουσέν είπε πως αυτά τα ευρήματα δείχνουν γιατί είναι τελικά τόσο δύσκολο να σταματήσουν οι επιδημίες της γαστρεντερίτιδας και προσέθεσε πως «τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι σχεδιασμένα να περιορίζουν μόνο την απ’ ευθείας επαφή με τους μολυσμένους ασθενείς».