Η Hillary και οι άλλες 5 πιο ισχυρές γυναίκες στο χώρο του φαρμάκου

26-12-2016

Το 2016 είναι χρονιά ανακατατάξεων για τον κλάδο της Βιοτεχνολογίας. Οι κρατικοί φορείς φωνάζουν για τις τιμές των φαρμάκων, οι ασθενείς διαμαρτύρονται ζητώντας ταχύτερες εγκρίσεις από το FDA. Οι επενδυτές ανταγωνίζονται αναζητώντας αξίες σε νέες πατέντες.

Αυτή τη χρονιά κάποιοι θεμελιώδεις πυλώνες της βιομηχανίας, ξαφνικά φαίνεται πως είναι ευάλωτοι. Η άνοδος των βιο-ομοειδών φέρνει κακά μαντάτα για τα αποθεματικά στα μετρητά της Βιομηχανίας, ενώ η ζήτηση για  εισαγωγή στο χρηματιστήριο, που θα μπορούσε να προσφέρει «φρέσκο χρήμα» δεν θεωρείται πλέον δεδομένη όπως παλιότερα. Η έγκριση ενός νέου φαρμάκου γίνεται πια αντικείμενο μιας μεγάλης συζήτησης, ενώ οι οικονομικές αλχημείες που έκαναν κάποτε τις φαρμακευτικές εταιρείες ένα σίγουρο στοίχημα, δεν είναι πλέον εύκολες αφού όλες οι διαδικασίες υπάγονται σε εξονυχιστικό έλεγχο.

Με αυτά ως δεδομένα, το Fierce Biotech συνέταξε τον κατάλογο των πιο σημαντικών ανθρώπων που επηρεάζουν την εξέλιξη του κλάδου. Κάποιοι από τους ανθρώπους αυτούς που κατέχουν θέσεις κλειδιά, έχουν προσληφθεί πρόσφατα με την ελπίδα να σώσουν «ετοιμοθάνατους γίγαντες», ενώ άλλοι είναι παλαιάς κοπής βετεράνοι, που προσπαθούν να κατευθύνουν τις επιχειρήσεις τους σε ένα καλύτερο μέλλον.

Κάθε ένας αντιμετωπίζει μια πρόκληση επιτυχίας/αποτυχίας, που η εξέλιξη της θα έχει μεγάλες συνέπειες για σύνολο του κάδου. Θα μπορέσει π.χ. ο Ian Read της Pfizer να ικανοποιήσει τους μεγάλους στόχους της εταιρίας μετά από μια συγχώνευση – ρεκόρ; Πώς ο John Milligan θα κρατήσει την Gilead Sciences  σε ανάπτυξη, όταν τα κορυφαία προϊόντα της εταιρίας έχουν φτάσει σε ωριμότητα; Μπορεί η Anne Wojcicki να κάνει την πλήρη μεταστροφή της 23andMe; Και τελικώς ο Martin Shkreli θα μείνει έξω από τη φυλακή τόσο καιρό έτσι ώστε να ξεκινήσει μια άλλη εταιρεία;

Διευκρινίζεται ότι οι πιο «σημαντικοί» δεν σημαίνει αναγκαστικά και οι πιο «καινοτόμοι» ή οι πιο «επιτυχημένοι» ή ακόμα και οι πιο «αξιοθαύμαστοι» Οι αποτυχίες συχνά αλλάζουν το τοπίο, περισσότερο από τις επιτυχίες, όπως μερικά μέλη αυτής της λίστας μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Και να κλείνεις τις πόρτες πίσω σου μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική μέθοδος από την επίτευξη συναίνεσης.

Ξεκινώντας λοιπόν σήμερα από τις κυρίες μιας και το γυναικείο φύλλο κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του, το Healthview θα σας παρουσιάσει αρχικά τις γυναίκες με την μεγαλύτερη επίδραση στο χώρο της φαρμάκου. Η πρώτη, σίγουρα είναι γνωστή σε όλους.

 

 

Hillary Clinton

H πρώην πρώτη κυρία και νυν προεδρική υποψήφιος των ΗΠΑ δεν χρειάζεται συστάσεις. Με τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες να πλησιάζουν, η Clinton έχει ταχθεί υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην κοστολόγηση των φαρμάκων, επιδιώκοντας τον έλεγχο των τιμών από το κράτος.

Deborah DiSanzo

H General Manager του Watson Health της ΙΒΜ, καλείται να σταματήσει την πτώση της μετοχής της εταιρείας τα τελευταία χρόνια. Η Watson Health δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και οι προσδοκίες είναι υψηλές, αφού είναι σε συνεργασία με μεγάλα ονόματα όπως η Apple, η Teva, η Medtronic και το παιδιατρικό νοσοκομείο της Βοστώνης.

Belén Garijo

Η ισπανικής καταγωγής Belén Garijo είναι CEO της Merck KGaA Healthcare. Την τελευταία δεκαετία η εταιρεία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολλά εμπόδια, κυρίως στον τομέα της ογκολογίας και της σκλήρυνσης κατά πλάκας ενώ κόπηκαν πολλές θέσεις εργασίας και έγιναν εσωτερικές μετατάξεις στελεχών προκειμένου να έρθει η  πολυπόθητη ανάκαμψη.  Η Belén Garijo έχει αναλάβει να οδηγήσει την Merck KGaA Healthcare σε αυτήν την ανάκαμψη και η εταιρεία της πιστεύει σε αυτήν, αφού υπό την ηγεσία της έχουν ήδη ξοδευτεί πολλά δισεκατομμύρια για την συνεργασία με άλλες μεγάλες εταιρείες, με σκοπό να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Elizabeth Holmes

Η κα Holmes είναι CEO της Theranos, μίας από τις πάλαι ποτέ, πολλά υποσχόμενες εταιρείες στο τομέα της βιοτεχνολογίας, με αποτιμήσεις που φτάνουν δισεκατομμύρια. Μετά από την μεγάλη επιτυχία της εταιρείας να πετύχει έγκριση ενός τεστ για έρπη από το FDA τoν Ιούλιο του 2015, η Theranos βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» όταν τον Οκτώβριο έγιναν αναφορές από ελεγκτές, ότι στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου τεστ είχαν γίνει αρκετές παρατυπίες, σε βαθμό που η εταιρεία κατηγορήθηκε για ανεπαρκείς πρακτικές. Το μέλλον της εταιρείας εάν δεν προβλέπεται δυσοίωνο είναι τουλάχιστον έωλο και η κα  Holmes  που έχει αποδείξει ότι είναι ικανή τόσο για τα καλύτερα όσο και για τα χειρότερα, καλείται να  οδηγήσει την εταιρεία της έξω από την κρίση.

Anne Wojcicki

Η 23andMe είναι η εταιρεία της οποίας η Anne Wojcicki είναι CEO. H εταιρεία αυτή ήταν σε δεινή θέση το 2013 όταν το FDA απαίτησε να σταματήσει την διαφήμιση του γενετικού της τεστ υγείας, το οποίο υποδείκνυε χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία των ασθενών με μόνο ένα δείγμα σάλιου. Σύμφωνα με το FDA το εν λόγω τεστ έπρεπε να θεωρηθεί ιατρική συσκευή και να ελεγχθεί με άλλα κριτήρια.

Η 23andMe υπέστη ένα σημαντικό πλήγμα αλλά η Wojcicki  όχι μόνο κατάφερε να βγάλει την εταιρεία της από τη δεινή θέση, αλλά προσλαμβάνοντας και διακεκριμένους νομικούς σύμβουλους στο χώρο της βιοτεχνολογίας, πέτυχε  την προώθηση στην αγορά ενός νέου εγκεκριμένου από τον  FDA τεστ για γενετικές διαταραχές, ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλες εταιρείες με ανάλογα προϊόντα

Janet Woodcock

Η Janet Woodcock είναι διευθύντρια του Κέντρου αξιολόγησης φαρμάκων και έρευνας του FDA και αυτό από μόνο του αναδεικνύει την σημασία του ρόλου της στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, αφού είναι υπεύθυνη για το αν θα εγκριθούν η όχι τα νέα φάρμακα.

Υπό την ηγεσία της το FDA, δίνει όλο και περισσότερες εγκρίσεις σε νέα φάρμακα (45 το 2015, 41 το 2014). Παρόλο που αντιμετωπίζει πολλές κριτικές από αυτούς, που είτε πιστεύουν ότι το FDA  «παρα είναι»  κοντά στις εταιρείες που πρέπει να ελέγχει,  είτε υποστηρίζουν ότι η διαδικασία εγκρίσεων είναι ακόμα πολύ αργή, είτε τέλος κάνουν λόγο για ανάγκη αλλαγής προσέγγισης όσον αφορά φάρμακα για σπάνιες ασθένειες, η κα Woodcock παραμένει μία πολύ ισχυρή γυναίκα στο χώρο της βιοτεχνολογίας.

 

Άρης Σιφονιός