Η καλοσύνη βρίσκεται στον εγκέφαλο μας

26-12-2016
Είναι ένα από τα πράγματα που μαθαίνουμε από μικρά παιδιά. Η διαφορά ανάμεσα στο καλό και το κακό. Και είναι γεγονός πως ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο καλοί από άλλους. Από που όμως πηγάζει η καλοσύνη; Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν τώρα πως πηγάζει από τον εγκέφαλο μας.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Duke στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν μελέτες και πειράματα σε πιθήκους για 22 ολόκληρα χρόνια.
Σκοπός τους ήταν να εξετάσουν τον εγκέφαλο τους και να διαπιστώσουν από που πηγάζει η καλοσύνη που εμφανίζουν ορισμένοι στην συμπεριφορά τους.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, έδειξαν πως η καλοσύνη κρύβεται στο τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή. Είναι το ίδιο σημείο του εγκεφάλου που καθορίζει τις αποφάσεις μας.
Όταν μάλιστα σε αυτό το σημείο του εγκεφάλου υπάρχουν αυξημένα επίπεδα μιας συγκεκριμένης ορμόνης, η συμπεριφορά γίνεται καλύτερη.
 
Ο επικεφαλής της έρευνας Michael Platt και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως ιδίως το σημείο της αμυγδαλής που ονομάζεται BLA είναι υπεύθυνο για τις κοινωνικές μας επιλογές…. άρα και για το εάν θα επιδείξουμε καλοσύνη ή όχι.
 
Η αμυγδαλή όμως δεν δρα από μόνη της. Όταν οι ειδικοί χορήγησαν την ορμόνη οξυτοκίνη στους πιθήκους, η συμπεριφορά τους άλλαξε δραματικά.
Πως συμβαίνει αυτό; Η οξυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης, αλλάζει την ροή του αίματος στην αμυγδαλή με αποτέλεσμα να αλλάζει και η λειτουργία της αμυγδαλής… άρα και η συμπεριφορά.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: