Η καθιστική ζωή μετά τα 40 βλάπτει και τον εγκέφαλο

26-12-2016
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως η καθιστική ζωή κάνει κακό στην υγεία. Στα κόκαλα, στο κυκλοφορικό, στα κιλά… Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως, ιδίως μετά τα 40, η καθιστική ζωή κάνει κακό και στον εγκέφαλο.
 
Ερευνητές από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρείας στη Βαλτιμώρη των Ηνωμένων Πολιτειών έκαναν μελέτες σε 1.271 εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τεστ κοπώσεως τη δεκαετία του ’70, όταν η μέση ηλικία τους ήταν τα 41 χρόνια, για να καταγραφούν οι αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού τους στη διάρκεια της σωματικής καταπόνησης. Όταν έφτασαν τα 60 υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες (MRI) εγκεφάλου και σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους.
 
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι από συμμετέχοντες είχαν τις χειρότερες επιδόσεις στο τεστ κοπώσεως στα 41 τους, είχαν και την λιγότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλό τους όταν έγιναν 60 ετών. Άρα, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως αυτοί που κάνουν καθιστική ζωή έχουν και κίνδυνο να συρρικνώνεται ο εγκέφαλος τους.
 
Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Nicole Spartano είπε πως Πολλοί άνθρωποι δεν αρχίζουν να ανησυχούν για την υγεία του εγκεφάλου τους παρά μόνο όταν γεράσουν, αλλά η μελέτη μας αποδεικνύει πως ίσως τότε είναι αργά» και προσέθεσε πως «τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν πως ορισμένες συμπεριφορές και παράγοντες κινδύνου στη μέση ηλικία μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στη γήρανση του εγκεφάλου πολλά χρόνια αργότερα».