Η κοινωνική συναναστροφή χαρίζει περισσότερα χρόνια στους ηλικιωμένους

26-12-2016
Είναι πάρα πολύ σημαντικό ο ηλικιωμένος άνθρωπος να παραμένει κοινωνικά ενεργός και να συμμετέχει σε όσες περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες μπορεί. Αυτό, έχουν πει εδώ και χρόνια οι γιατροί βοηθά να κρατά το μυαλό του ενεργό. Τώρα, Αυστραλοί επιστήμονες λένε πως η κοινωνικότητα χαρίζει και περισσότερα χρόνια ζωής στους ηλικιωμένους.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία παρακολουθούσαν 424 άντρες και γυναίκες λίγο πριν συνταξιοδοτηθούν επί έξι χρόνια.
Συσχέτισαν την σωματική και ψυχική υγεία των ηλικιωμένων με το πόσο κοινωνικά ενεργοί ήταν.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal Open, έδειξαν πως οι άνθρωποι όταν παίρνουν σύνταξη συμμετέχουν σε διάφορες κοινωνικές ομάδες είναι πιο υγιείς και έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν και περισσότερο.
Μάλιστα, σε όσες περισσότερες ομάδες συμμετέχει κανείς, τόσο απομακρύνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.
 
Ο επικεφαλής της έρευνας, Nicholas Stephens και η ομάδα του διαπίστωσαν πως αν ένας άνθρωπος ήταν μέλος δύο κοινωνικών ομάδων προτού πάρει σύνταξη και διατηρούσε αυτή τη συμμετοχή επί χρόνια μετά, τότε ο κίνδυνος να πεθάνει κατά τη διάρκεια των έξι ετών της έρευνας ήταν 2%.
Αν ο ίδιος άνθρωπος εγκατέλειπε μετά την μία κοινωνική ομάδα τότε ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αύξανε στο στο 5% ενώ έφτανε αν αποχωρούσε και από τις δύο ομάδες ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου έφτανε ως και το 12%.
 
Γενικά, η εγκατάλειψη κάθε κοινωνικής ομάδας μετά τη σύνταξη ισοδυναμιούσε με μείωση κατά 10% στην ποιότητα ζωής μετά από μια εξαετία.
 
Όπως βρήκαν οι ειδικοί, αν ο άνθρωπος κάνει άσκηση μία φορά την εβδομάδα πριν πάρει σύνταξη και συνεχίζει να ασκείται και μετά ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν 3%, ενώ αύξανε στο 11% αν σταματούσε την γυμναστική. 
 
Οι ερευνητές λένε πως δεν έχει καμία σημασία σε τι είδους ομάδες συμμετέχει ο ηλικιωμένος αρκεί να είναι σε μια οργανωμένη ομαδική κοινωνική δραστηριότητα με πρόγραμμα. 
 
Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί αυτό ωφελεί κάποιον στην τρίτη ηλικία και του χαρίζει πρόσθετα χρόνια ζωής. Πιθανώς επειδή οι άνθρωποι ανέκαθεν ήθελαν να έχουν μια ταυτότητα, μία αίσθηση σκοπού και να ανήκουν σε μια ομάδα, έτσι ώστε η ζωή τους να έχει νόημα.
 
Όπως τόνισε ο Δρ. Stephens «οι άνθρωποι επενδύουν πολλή ενέργεια και προσπάθεια στο να σχεδιάσουν τα οικονομικά τους, την ιατρική κάλυψή τους ή τη σωματική άσκησή τους, καθώς ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν. Όμως, όπως δείχνει η έρευνά μας, ο “κοινωνικός σχεδιασμός” , δηλαδή η συμμετοχή σε κοινωνικές ομάδες, είναι εξίσου σημαντικός για την υγεία και την ευτυχία μετά τη σύνταξη».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: