Η ορθοστασία μας κρατά νέους

26-12-2016
Μπορεί να ακούγεται κουραστική η ορθοστασία. Κι όμως! Μπορεί να είναι το μυστικό της νεότητας. Αυτό τουλάχιστον έδειξε νέα Σουηδική έρευνα που απέδειξε πως όσοι μειώνουν τις ώρες που περνούν καθιστοί σε μία καρέκλα, προστατεύουν το DNA των κυττάρων τους.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα, στη Σουηδία, έκαναν μελέτες  σε 49 καθιστικούς και υπέρβαρους 60άρηδες.
Από αυτούς, οι μισοί έπρεπε να γίνουν πιο δραστήριοι ενω οι άλλοι μισοί να μην αλλάξουν τίποτα στη ζωή τους.
Στη συνέχεια συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής και τρόπου ζωής, και εφοδιάστηκαν με ποδόμετρα (είναι συσκευές καταγραφής του αριθμού των βημάτων) και ημερολόγια στα οποία κατέγραφαν πόσες ώρες περνούσαν καθιστοί.
 
Οι επιστήμονες είχαν πάρει δείγματα αίματος για ανάλυση τόσο κατά την έναρξη της μελέτης όσο και έξι μήνες μετά.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής (BJSM), έδειξαν πως όσοι εθελοντές είχαν αυξήσει τις ώρες που έμεναν όρθιοι, είχαν παρουσιάσει αύξηση στο μήκος των τελομερών τους.
Τα τελομερή είναι τα ακριανά τμήματα των χρωμοσωμάτων που τα προστατεύουν από τις βλάβες (οι ειδικοί συχνά τα παρομοιάζουν με τις πλαστικές «άκρες» στα κορδόνια των παπουτσιών που τα εμποδίζουν να ξεφτίσουν).
 
Καθώς περνούν τα χρόνια, τα τελομερή «κονταίνουν» και τα κύτταρα γερνάνε, με τον ρυθμό της βράχυνσης να επιταχύνεται από την ανθυγιεινή διατροφή, το κάπνισμα, το χρόνιο στρες, τη μοναξιά και την κατάθλιψη.
 
Η βράχυνση των τελομερών αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως νοσημάτων τα οποία κατά κανόνα εμφανίζονται μετά την μέση ηλικία, όπως η καρδιοπάθεια, ορισμένες μορφές καρκίνου και η άνοια. Σχετίζεται επίσης με αυξημένη επιρρέπεια στις λοιμώξεις.
 
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής σχετίζεται με μακρύτερα τελομερή, αλλά οι ερευνητές του Καρολίνσκα ήθελαν να δουν εάν η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να αποκαταστήσει το μήκος τους όταν ήδη είναι κοντά.
 
Οι ερευνητές χαρακτήρισαν το εύρημά τους «συναρπαστικό», διότι σημαίνει πως η κίνηση αντέστρεψε έως ένα βαθμό τη βιολογική γήρανση του οργανισμού.
 
Όπως τόνισε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Μάι-Λις Χελένιους «τα μακρύτερα τελομερή σχετίζονται με πιο μεγάλη, υγιή ζωή. Τα τελευταία χρόνια έχουμε διαπιστώσει πως το μήκος τους επηρεάζεται δραματικά από τον τρόπο ζωής, όχι μόνο από την κακή διατροφή, το κάπνισμα και την έλλειψη άσκησης αλλά και από την υπερβολική ακινησία στις καρέκλες. Είναι πολύ σημαντικό που αποδεικνύεται ότι η έστω και απλή ορθοστασία είναι ένας πανίσχυρος αντιγηραντικός μηχανισμός».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: