Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει στο παρελθόν πως οι πολιτικές πεποιθήσεις συνδέονται άμεσα με πολλές από τις συνήθειες και τις νοοτροπίες μας γενικότερα στη ζωή. Τώρα λοιπόν μια διεθνής έρευνα στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα, έδειξε πως όσοι ανήκουν πολιτικά στην συντηρητική ιδεολογία σιχαίνονται πιο εύκολα και φοβούνται περισσότερο τα μικρόβια.
Ερενητές από το Πάντειο Πανεπιστήμιο με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Πειραματικής Κοινωνικής Ψυχολογίας Γεράσιμο Προδρομίτη, διεξήγαγαν το ελληνικό σκέλος της έρευνας, που αφορούσε συνολικά 30 χώρες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), έδειξαν πως όσο πιο συντηρητική στάση ζωής, νοοτροπία και πολιτική ιδεολογία έχει ένας άνθρωπος, τόσο πιθανότερο είναι να νιώθει αποστροφή και αηδία για τα μικρόβια, αλλά και για διάφορες άλλες καταστάσεις και διαπροσωπικές επαφές, που εκλαμβάνει ως απειλητικές
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Γεράσιμος Προδρομίτης «όσοι ακολουθούν το τρίπτυχο ‘πατρίς-θρησκεία-οικογένεια’, σιχαίνονται περισσότερο και αυτό ισχύει τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες».
Ο ίδιος επισήμανε πως «η αυξημένη τάση αποστροφής, αηδίας και σιχαμάρας συνδέεται με τη συντηρητική στάση ζωής και με τη συντηρητική πολιτική ιδεολογία».
Στο διεθνες επίπεδο η μελέτη έγινε από ερευνητές του Τμήματος Πειραματικής και Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του ‘Αμστερνταμ. Ο επικεφαλής ερευνητής Τζόσουα Τάιμπουρ και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν σε ποιο βαθμό η πολιτική ιδεολογία σχετίζεται με το συναίσθημα αηδίας και με την έμπρακτη αποφυγή των παθογόνων μικροοργανισμών και των αρρώστων.
Διαπίστωσαν λοιπόν πως οι περισσότερο επιβαρυμένες από νόσους χώρες είναι πιο συντηρητικές και πως οι ιδεολογικά πιο συντηρητικοί άνθρωποι είναι πιο σιχασιάρηδες.
Χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα και η Ινδία, που μαστίζονται από πολλές ασθένειες, εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά αποστροφής και αηδίας μεταξύ του πληθυσμού τους, ενώ στον αντίποδα είναι χώρες όπως η Σουηδία, η Αγγλία και ο Καναδάς, όπου οι άνθρωποι νιώθουν λιγότερη αποστροφή απέναντι στα μικρόβια και στους αρρώστους. Η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο μέσον της κλίμακας και ακολουθεί τη γενική διεθνή τάση.
Όπως δήλωσε ο κ. Προδρομίτης, «όσοι ακολουθούν το τρίπτυχο ‘πατρίς-θρησκεία-οικογένεια’, σιχαίνονται περισσότερο και αυτό ισχύει τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες». Οι άνθρωποι αυτοί, πρόσθεσε, ρέπουν περισσότερο προς την «οικειοφοβία» και έχουν μια τάση να κλείνονται στον εαυτό τους.
Ο ίδιος τόνισε επίσης πως σε δείγμα 317 ατόμων φάνηκε πως η παραδοσιοκρατία, ο δεξιός αυταρχισμός και γενικότερα η αυταρχική-συντηρητική προσωπικότητα εμφανίζει μεγαλύτερη τάση αποστροφής, καθώς και μια προκατάληψη έναντι όσων αντιλαμβάνεται ως απειλές. Αυτό αφορά από τα μικρόβια έως διάφορες ομάδες του πληθυσμού, ιδίως τους μετανάστες και τους σεξουαλικά ελευθεριάζοντες (ομοφυλόφιλους, πόρνες κ.α.).
Όπως ανέφερε ο κ. Προδρομίτης, «φάνηκε γενικά ότι η αηδία συνδέεται με τη νοοτροπία του συντηρητισμού. Η Ελλάδα φαίνεται να ακολουθεί τη γενική αυτή τάση. To 28,2% καταγράφει έντονη έκφραση αηδίας και το 5,3% εμφανίζει ακραίες συντηρητικές τάσεις».
Επεσήμανε επίσης ότι «κάτι που δεν εμφανίζεται στα δημοσιευμένα αποτελέσματα της έρευνας, αλλά ελέγχθηκε σαν παράπλευρο ερώτημα, έχει να κάνει με το ότι η έκφραση αηδίας και συντηρητισμού συνδέεται με αρνητικά συναισθήματα αποστροφής για ομάδες ανθρώπων που θεωρούνται από κάποιους ότι ‘προκαλούν την ηθική ακεραιότητα της κοινωνίας’: ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες, ιερόδουλες, άτομα με ελεύθερη και χαλαρή συμπεριφορά στο σεξ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: