Η πολλή δουλειά κάνει κακό στο μυαλό

26-12-2016
Η πολύ δουλειά δεν κουράζει μόνο το σώμα μας. Φαίνεται πως η πολύωρη εργασία κάνει εξίσου κακό και στο μυαλό μας. Αυστραλοί επιστήμονες είπαν πως τρία οκτάωρα την εβδομάδα: αυτό είναι το ιδανικό ωράριο εργασίας για τους μεσήλικες εργαζομένους που θέλουν να διατηρούν «κοφτερό» το μυαλό τους δίχως να το εξαντλούν
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία ανέλυσαν τα ωράρια εργασίας και τις επιδόσεις σε τεστ εγκεφαλικών δεξιοτήτων σχεδόν 3.000 ανδρών και 3.500 γυναικών ηλικίας άνω των 40 ετών.
Οι ειδικοί τους ζήτησαν να διαβάζουν φωναχτά λέξεις, να απαγγέλλουν λίστες αριθμών ανάποδα και να ταιριάζουν γράμματα με αριθμούς υπό την πίεση του χρόνου.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως η εργασία επί τρία οκτάωρα την εβδομάδα κατά μέσον όρο σχετιζόταν με τις καλύτερες επιδόσεις στα τεστ των νοητικών δεξιοτήτων, αν και υπήρχε μικρή διαφοροποίηση μεταξύ των δύο φύλων.
 
Έτσι, για τους άνδρες η ιδανική απασχόληση ήταν 25-30 ώρες την εβδομάδα και για τις γυναίκες οι 22-27 ώρες εβδομαδιαίως.
Από κει και πέρα, οι νοητικές δεξιότητες άρχιζαν να φθίνουν και όσο περισσότερο εργαζόταν κανείς, τόσο το χειρότερο.
 
Μάλιστα οι επιπτώσεις ήταν τόσο σοβαρές, ώστε καλύτερα για το μυαλό ήταν να μην δουλεύει κάποιος εθελοντής καθόλου παρά να δουλεύει λ.χ. 60 ώρες την εβδομάδα, γράφουν οι ερευνητές.
 
Το φαινόμενο αυτό, προσθέτουν, ήταν ιδιαιτέρως έντονο στις γυναίκες.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Κόλιν ΜακΚένζι «η δουλειά μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι για τον εγκέφαλο, διότι από τη μια διεγείρει την δραστηριότητά του αλλά από την άλλη προκαλεί κόπωση και στρες που τον βλάπτουν».
 
Ο Δρ. Γκερέιν Τζόνας, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, από την άλλη έχει διαφορετική άποψη. Εκείνος πιστεύει οως η παρατηρούμενη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών είναι μικρή από τις 25 έως τις 35 ώρες την εβδομάδα και ανεκτή έως τις 40, αλλά από κει και πέρα είναι ραγδαία.
 
Τέλος, έως τις 25 ώρες εργασίας την εβδομάδα οι νοητικές δεξιότητες είναι βελτιωμένες σε σύγκριση με το να μην εργάζεται κάποιος καθόλου, κατέληξε.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: