Η πρόκληση των κουνουπιών

26-12-2016

Οι πληθυσμοί των κουνουπιών αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη δημόσια υγεία μεταδίδοντας στον άνθρωπο ιδιαίτερα σοβαρές ασθένειες. Τα κουνούπια είναι υπεύθυνα για την πρόκληση περισσότερων θανάτων σε άνθρωπο από κάθε άλλο οργανισμό στον πλανήτη μας. Οι άμεσες επιπτώσεις από τη δραστηριότητα των κουνουπιών είναι σε γενικές γραμμές η όχληση, ο κνησμός, οι δερματίτιδες (εξανθήματα, κ.α.) και οι αλλεργίες.

 

Οι έμμεσες επιπτώσεις από την παρουσία των κουνουπιών είναι ιδιαίτερης υγειονομικής σημασίας. Τα κουνούπια είναι φορείς και ενδιάμεσοι ξενιστές σοβαρών ασθενειών του ανθρώπου και των ζώων. Στον άνθρωπο μεταδίδουν το πλασμώδιο της ελονοσίας, τον ιό του κίτρινου και του δάγγειου πυρετού, τον ιό του Δυτικού Νείλου, τον ιό Ζίκα, τη φιλαρίαση αλλά και ιογενείς εγκεφαλίτιδες. Στα ζώα μεταδίδουν ελονοσία, διροφιλαρίαση, μυξομάτωση, τουλαρέμια κ.α.

Τα σημαντικότερα είδη κουνουπιών στην Ελλάδα

Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί πάνω από 3200 είδη εκ των οποίων τα 92 είδη απαντώνται και στην Ευρώπη. Ωστόσο στην Ελλάδα, ως ιθαγενή αλλά και νεοεισαχθέντα είδη με σημαντική υγειονομική σημασία είναι τα ακόλουθα:

  • Culex sp.: Τα είδη του γένους Culex αποτελούν το κοινό κουνούπι των κατοικιών και είναι συνυφασμένα με τον άνθρωπο καθώς φαίνεται να μυζούν ανθρώπινο αίμα σχεδόν κάθε φορά. Είναι φορέας πολλών σημαντικών, για την υγεία του ανθρώπου, παθογόνων όπως ο Ιός του Δυτικού Νείλου (WNVWest Nile virus), η εγκεφαλίτιδα του St. Louis (SLESt. Louis encephalitis) η Φιλαρίαση (Filariasis), κ.α.

 

  • Anopheles sp.: Στο γένος Anopheles ανήκουν 380 είδη. Στην Ελλάδα έχει εντοπιστεί το είδος Anopheles sacharovi αλλά και τα A. superpictus και A. maculipenis. Εξήντα (60) περίπου είδη του γένους Anopheles είναι φορείς του πλασμωδίου της ελονοσίας (malaria). Είδη αυτού το γένους μεταδίδουν και τη Φιλαρίαση (Filariasis).

 

  • Aedes sp.: Eχουν προσαρμοστεί να ζουν σε περιοχές με ανθρώπινη δραστηριότητα και αναπαράγονται ακόμα και σε μικρά δοχεία με σχετικά καθαρά νερά.  Τα κουνούπια του γένους Aedes και κυρίως το είδος Aedes aegyptii είναι ενδιάμεσοι ξενιστές του ιού του Δάγγειου Πυρετού (Dengues Fever), του Κίτρινου Πυρετού (Yellow Fever) και του ιού Ζήκα (Zika virus) κ.α. το οποίο δεν φαίνεται να έχει εντοπιστεί σε επανειλημμένες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα. Ωστόσο, μετά το 2003, έχει εντοπιστεί στη χώρα μας το κουνούπι Aedes alboptictus (κουνούπι Τίγρης).

 

Του Π. Κλειτσινάρη
Y
πεύθ. Γεωπόνος Προϊόντων Δημόσιας Υγείας & Εξειδικευμένων Εφαρμογών
Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ &
Π.Α.
BASF Ελλάς ΑΒΕΕ
panagiotis
.klitsinaris@basf.com

Το υλικό που δημοσιεύεται αναπαράγεται από τον Οδηγό Ορθής Πρακτικής με τίτλο «Η Αντιμετώπιση των Κουνουπιών», των Προϊόντων Δημόσιας Υγείας & Εξειδικευμένων Εφαρμογών της BASF. Ο οδηγός δημοσιεύεται  στη διεύθυνση: www.pestcontrol.basf.gr

Περισσότερες πληροφορίες για τα σημαντικότερα είδη κουνουπιών από τον οδηγό μπορείτε να βρείτε στα ακόλουθα links (κάντε κλικ για να επισκεφτείτε την αντίστοιχη διεύθυνση)Culex sp  / Anopheles sp / Aedes sp. Για να διαβάσετε μία εις βάθος ανάλυση για την εν γένει συμπεριφορά των κουνουπιών κάντε κλικ εδώ.




Σχετικά Προϊόντα:

Περισσότερες πληροφορίες για το Fendona® 6 SC στο www.healthview.gr ή στο www.pestcontrol.basf.gr.