Οι ψηφιακές συσκευές συμβάλλουν στην εμφάνιση ωχράς κηλίδας

26-12-2016

Από τον Αποστόλη Γιακουμέλο, οπτομέτρη – οπτικό

Όσες περισσότερες ώρες περνάμε μπροστά από μία ψηφιακή οθόνη, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων στην όραση μας.

Δεν πρόκειται για μία ακόμη φοβία του καινούργιου αλλά για επιστημονικά αποδεδειγμένα στατιστικά που υποστηρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται όλο και περισσότερο σε νεότερους ανθρώπους, προβλήματα οράσεως, που έως τώρα συναντούσαμε μόνο σε μεγαλύτερες ηλικίες. Προβλήματα όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που είναι ιδιαίτερα σοβαρές ασθένειες που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στην τύφλωση.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι δεκάδες ψηφιακές συσκευές τελευταίας τεχνολογίας που χρησιμοποιούμε καθημερινά, είτε για εργασία, είτε για ψυχαγωγία είναι εξοπλισμένες με μία ισχυρή πηγή φωτός Led (Light Emitting Diode). Οι συγκεκριμένες οθόνες είναι εξαιρετικά δελεαστικές τόσο στις μικρές ηλικίες για τα ζωηρά χρώματα όσο και στις μεγαλύτερες ηλικίες καθώς η έντονη φωτεινότητα και το μέγεθος του κειμένου, κάνουν πιο ευανάγνωστα τα γράμματα σε ένα tablet από ότι σε ένα βιβλίο.

Πού βρίσκεται το πρόβλημα;

Τόσο οι οθόνες όσο και οι λαμπτήρες Led και αλογόνου γενικού φωτισμού, μπορεί να είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον και να εξοικονομούν ενέργεια, εκπέμπουν όμως μπλε φως το οποίο κινείτε στα μικρά μήκη του φάσματος του ορατού φωτός (380-500nm) με αποτέλεσμα να προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες στον αμφιβληστροειδή. Η παρατεταμένη χρήση Η/Υ, tablet, smartphone μειώνει τη διάρκεια ζωής των φωτοϋποδοχέων του επιθήλιου του αμφιβληστροειδή μέχρι και 99% και η βλάβη δεν είναι αναστρέψιμη.

Η υπέρθεση στην μπλε ακτινοβολία προκαλεί δακρύρροια, φαγούρα, αίσθηση κόπωσης και θολή όραση. Είναι πια τεκμηριωμένο ότι η LED ακτινοβολία ευθύνεται για τον πρόωρο καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδος, καθώς και την πρόωρη γήρανση του δέρματος γύρω από το μάτι.

Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε ραγδαία αύξηση στα κρούσματα μίας παραδοσιακά γεροντικής ασθένειας, της εκφύλισης της ωχράς, ακόμα και σε άτομα μικρής ηλικίας.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Στις ομάδες υψηλού κίνδυνου ανήκουν τα παιδιά και όσοι έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση καταρράκτη αφού ο ενδοφακός δεν έχει ιδιότητες φιλτραρίσματος όπως ο φυσικός. Έχει παρατηρηθεί ότι η έκθεση στην “μπλε ακτινοβολία” εξελίσσει γρηγορότερα την μυωπία στα παιδιά και την πρεσβυωπία στους μεγαλύτερους.

Υπάρχει λύση

Η λύση είναι η χρήση διάφανων οφθαλμικών φακών με βαθμούς ή χωρίς, που μπλοκάρουν την μπλε ακτινοβολία και εφαρμόζονται σε οποιονδήποτε σκελετό οράσεως. Σιγά σιγά αυτά τα φίλτρα κάνουν την εμφάνιση τους και σε γυαλιά ηλίου, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα σερφάρουμε με ασφάλεια τόσο στην παραλία όσο και στο χιονισμένο βουνό.

– See more at: http://apostolos.giakoumelos.gr/i-psifiakes-siskeves-simvalloun-stin-emfanisi-ochras-kilidas/#sthash.2XACA2BL.dpuf