Η Roche παρουσιάζει το Πρόγραμμα Παγκόσμιας Πρόσβασης σε εξετάσεις ιϊκού φορτίου HIV

26-12-2016

Η Roche ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη ενός νέου Προγράμματος Παγκόσμιας Πρόσβασης (Global Access Program) σε εξετάσεις ιϊκού φορτίου του Iού Aνθρώπινης Aνοσοανεπάρκειας (HIV). Το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το UNAIDS, το κοινό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του HIV/AIDS, την Πρωτοβουλία Clinton για την Πρόσβαση σε Υγειονομική Περίθαλψη (Clinton Health Access Initiative, CHAI), το Προεδρικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την Καταπολέμηση του AIDS (President’s Emergency Plan For AIDS Relief, PEPFAR) και το Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας, σε μια παράλληλη εκδήλωση κατά την 69η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. 

Για να υποστηριχθεί το Πρόγραμμα Παγκόσμιας Πρόσβασης, η Roche έχει δεσμευτεί να διευρύνει την πρόσβαση στην ανάλυση COBAS® AmpliPrep/ COBAS TaqMan HIV-1 Test, έκδοση 2.0, μέσω ενός σχήματος ειδικής τιμολόγησης για οργανισμούς που πληρούν τα σχετικά κριτήρια σε  επιλέξιμες χώρες. Το Πρόγραμμα αυτό αποτελεί βασική δράση προς την υλοποίηση της Πρωτοβουλίας Πρόσβασης στην Διάγνωση (Diagnostics Access Initiative)[1], η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 20ης Διεθνούς Διάσκεψης για το AIDS, τον Ιούλιο του 2014. Η Πρωτοβουλία Πρόσβασης στη Διάγνωση καλεί για βελτίωση των δυνατοτήτων εργαστηριακής ανάλυσης ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον HIV θα μπορούν να λάβουν πιο αποτελεσματικές και ποιοτικές υπηρεσίες θεραπείας του HIV. 

Η βελτιστοποίηση της χρήσης διαγνωστικών συστημάτων θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη του στόχου 90:90:90 που έχει θέσει το UNAIDS για το 2020. Ο στόχος αυτός προβλέπει ότι το 90% όλων των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV θα γνωρίζουν την κατάστασή τους ως προς τον ιό, το 90% των ανθρώπων με διαγνωσμένη λοίμωξη HIV θα λαμβάνουν διαρκή αντιρετροϊική θεραπεία, και το 90% των ανθρώπων που λαμβάνουν αντιρετροϊική θεραπεία θα επιτυγχάνουν μακροχρόνια καταστολή του ιού



[1] Στην Πρωτοβουλία αυτή συμμετέχει το UNAIDS, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η πρωτοβουλία Clinton Health Access Initiative, η Αφρικανική Εταιρεία Εργαστηριακής Ιατρικής (African Society for Laboratory Medicine, ASLM), η UNICEF, το αμερικανικό President’s Emergency Plan for AIDS Relief (PEPFAR) και το Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας.