Η υγεία απειλεί το πρόγραμμα σταθερότητας

26-12-2016

Διανύουμε αισίως τον έκτο μήνα διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και ακόμη υπάρχουν έκδηλες αδυναμίες στη διαχείριση των έντονων προβλημάτων, που ταλανίζουν το χώρο της υγείας. Διοικητές δεν έχουν διοριστεί σε όλα τα νοσοκομεία, στρατηγικής σημασίας φορείς παραμένουν ακέφαλοι (ΕΟΦ, ΔΕΠΑΝΟΜ κ.α.) και το σημαντικότερο: Δεν βλέπουμε να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο με δράσεις και μέτρα για την έξοδο από το τούνελ.

Η οικονομική εξυγίανση του ΕΣΥ δεν αφορά μόνο την υγεία. Όσοι γνωρίζουν τα δημοσιονομικά της χώρας ξέρουν καλά ότι ουσιαστικά από τον περιορισμό της σπατάλης στο χώρο της υγείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το ίδιο το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας. Και υπό το πρίσμα αυτό, δυστυχώς τα πράγματα είναι εξαιρετικά δυσοίωνα.

Μέχρι σήμερα, τα όποια μέτρα έχει λάβει (έχει ανακοινώσει πολλά περισσότερα) η κυβέρνηση αφορούν τη μείωση της τιμής ορισμένων υλικών (στεντς, μπαλονάκια, ορθοπεδικά υλικά κλπ), που πληρώνει κατά κύριο λόγο το ΙΚΑ στις ιδιωτικές κλινικές. Πράγματι, πρόκειται για έναν τομέα όπου τα τελευταία χρόνια η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Ακόμη, έχει εξαγγείλει μέτρα στον τομέα του φαρμάκου (ανατιμολόγηση, λίστα φαρμάκων, έλεγχος της συνταγογράφησης), αλλά ακόμη τίποτε απ΄όλα αυτά δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη. Μένει να δούμε ποια ακριβώς μέτρα θα ληφθούν, πότε θα εφαρμοστούν και τι θα αποδώσουν.

Από την άλλη, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ συνεχίζουν να βουλιάζουν στα χρέη. Ενώ η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει με ποιο τρόπο θα γίνει ο διακανονισμός του υπολοίπου των χρεών των νοσοκομείων ύψους 5 δις ευρώ (αφορούν μέχρι τις 30-9-2009), έχουν ήδη αρχίσει να συσσωρεύονται εκ νέου οφειλές.

Σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Υγείας, από 1-10-2009 μέχρι 28-2-2010 οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων ανήλθαν σε 880 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν βεβαιωμένες απαιτήσεις των νοσοκομείων από τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 680 εκατ. Με άλλα λόγια, έχουμε ήδη νέα «μαύρη τρύπα» στα νοσοκομεία ύψους 200 εκατ. μέσα σε 5 μήνες.

Αν η τάση αυτή δεν ανακοπεί, τότε μέχρι τα τέλη του 2010 οι οφειλές του ΕΣΥ θα φθάσουν τα 2,3 δις ευρώ, ενώ η «μαύρη τρύπα» θα ξεπεράσει το μισό δις. ευρώ. Δηλαδή, θα τιναχτεί στον αέρα το πρόγραμμα σταθερότητας.

Το μείζον πρόβλημα της κυβέρνησης είναι πως πρέπει σε περίοδο κρίσης να διαχειριστεί πολλές χρόνιες αδυναμίες ταυτοχρόνως. Και μάλιστα χωρίς περιθώριο να κάνει λάθος. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι δικαιολογία. Η ίδια έλεγε ότι έχει συγκεκριμένο σχέδιο και λύσεις. Τουλάχιστον στην υγεία είναι φανερό πια πως όλα αυτά ήταν «ωραία λόγια» για τα προεκλογικά μπαλκόνια…