Λίγο το άγχος, λίγο η κούραση, λίγο τα περιττά κιλάκια που πολλοί έχουμε, η υπέρταση στη μέση ηλικία γίνεται ένα φαινόμενο ολοένα και πιο συχνό. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν πως η υπέρταση στη μέση ηλικία σημαίνει μεγαλύτερος κίνδυνος για άνοια στην τρίτη ηλικία.
Ερευνητές από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗA) στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν ανακοίνωση μέσω της ιατρικής επιθεώρησης Hypertension με την οποία προειδοποιούν πως η υπέρταση είναι καταστροφική για τον εγκέφαλο. Κι αυτό επειδή διαταράσσει τη δομή και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων του, οδηγεί σε μειωμένη αιμάτωση στις περιοχές της λευκής ουσίας του που παίζουν καθοριστικό ρόλο στις νοητικές λειτουργίες και ενδέχεται να ευνοεί την ανάπτυξη των αλλοιώσεων που οδηγούν στη νόσο Αλτσχάιμερ.
Οι ειδικοί δηλαδή διαπίστωσαν πως η υπέρταση μπορεί να ευνοεί τις δύο συχνότερες μορφές άνοιας: τη νόσο Αλτσχάιμερ που ευθύνεται για το 55-60% των κρουσμάτων άνοιας, και την αγγειακής αιτιολογίας άνοια που αντιπροσωπεύει ένα άλλο 20%.
Όπως έχουν δείξει έρευνες, όταν κάποιος έχει υπέρταση στα 30 ή στα 40, διατρέχει έως και 62% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει άνοια αγγειακής αιτιολογίας αργότερα στη ζωή του.
Επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έδειξαν πως το 2015 ζούσαν σε όλο τον κόσμο 47,4 εκατομμύρια άνθρωποι με άνοια. Το 2030 υπολογίζεται ότι θα είναι75,6 εκατομμύρια και το 2050 θα έχουν υπερβεί τα 135,4 εκατομμύρια.
Όπως τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Costantino Iadecola, καθηγητής Νευρολογίας & Νευροεπιστήμης στο Ιατρικό Κολέγιο Weill Cornell στην πόλη της Νέας Υόρκης «οι πάσχοντες από υπέρταση αναπτύσσουν συχνότερα άνοια. Το αν όμως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ελαττώνει τον κίνδυο άνοιας δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Το μόνο που υπάρχει είναι μικρές μελέτες οι οποίες έδειξαν ότι ο έλεγχος της πίεσης βελτιώνει τις νοητικές δεξιότητες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: