Μετά τις σημερινές δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, που καλεί τους ασθενείς να αλλάξουν θεράποντα ιατρό, όταν αυτός τολμήσει να συνταγογραφήσει πρωτότυπο φάρμακο, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει, ότι όλοι οι γιατροί μέλη του ασκούν την Ιατρική μέσα σε ένα κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος που ευτυχώς έχει ακόμα η Ελλάδα. Την ασκούν με επιστημονική γνώση και σοβαρότητα, την ασκούν με ευθύνη για τη ζωή του κάθε ασθενή τους, σύμφωνα με τους κανόνες Δεοντολογίας και της Ιπποκρατικής Ιατρικής του «ωφελείν ή μη βλάπτειν». Αντίθετα, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος τόσα χρόνια η Πολιτεία δεν άσκησε ως όφειλε τις υποχρεώσεις της, χωρίς να έχει εισάγει επί σειρά δεκαετιών ελεγκτικούς μηχανισμούς ή ηλεκτρονική συνταγογράφηση, κάτι που απαιτούσε χρόνια τώρα το ιατρικό σώμα.
Ο ΙΣΑ ζητά από το Υπουργείο Υγείας, από την Τρόικα, αλλά και από ” οποιονδήποτε λογιστή” των δανειστών μας, να σεβαστεί όχι μόνο τις ιατρικές σπουδές και το λειτούργημα που ασκεί το Ιατρικό Σώμα, αλλά και τις επιλογές ευθύνης για τη ζωή των ασθενών που οριοθετεί η ιατρική πράξη που λέγεται χορήγηση φαρμάκων όπως ισχύει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.
Ο καθένας, από το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει, δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο επαΐων της διαχείρισης του αρρώστου, της ασθένειας και της θεραπείας αυτής, δεν είναι οι δοτοί λογιστές της υγείας που επιβάλλουν αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις: ο Επαΐων για τη ζωή του αρρώστου είναι μόνο ο θεράπων ιατρός, υπογραμμίζει η ανακοίνωση του ΙΣΑ.
Ο ΙΣΑ ζητά από το Υπουργείο Υγείας να ανακαλέσει τις απειλές εναντίων των γιατρών και να σταματήσει την λανθασμένη χειραγώγηση των ασθενών πολιτών, διότι αυτό όχι μόνο ‘”αντιστέκεται στην ιατρική δεοντολογία και τη συνταγματική ελευθερία του ατόμου, αλλά μπορεί να παραπλανήσει τους πολίτες και να τους οδηγήσει σε αδιέξοδα, ψάχνοντας τον καλό γιατρό που γράφει τα φθηνά φάρμακα».
Επίσης ζητούν για ακόμη μια φορά από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, να επιδώσουν στο Ιατρικό Σώμα,τη λίστα των φθηνών φαρμάκων που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και να διευκρινίσουν σε ποιο βαθμό θα αποζημιώνονται τα υπόλοιπα φαρμακευτικά σκευάσματα.
Ο σημερινός σάλος για τα νοθευμένα γενόσημα της Ινδίας που εντόπισε η Ρυθμιστική Αρχή της Βρετανίας καταδεικνύει για άλλη μία φορά την αναγκαιότητα αληθινών ελεγκτικών μηχανισμών και μελετών βιοδιαθεσιμότητας, κλινικής αποτελεσματικότητας και τελικού προϊόντος στα εισαγόμενα, από την Ινδία και την Κίνα, φάρμακα. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο έλεγχος των φακέλων δεν είναι αρκετός. Ο ΕΟΦ πρέπει να ελέγξει τα ίδια τα φάρμακα, αν δεν θέλουνε να θρηνήσουμε θύματα στην ακρωτηριαστική, βίαιη και πρόχειρη φαρμακευτική πολιτική.