Tο junk food, κοινώς το πρόχειρο ή γρήγορο φαγητό είναι κατα γενική ομολογία πάρα πολύ νοστιμότερο από το υγιεινό. Κατά την ίδια γενική ομολογία είναι επίσης και βλαβερό για την υγεία. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως αυτού του τύπου το φαγητό μπορεί να κάνει τόση ζημιά στα νεφρά όσο κι ο διαβήτης τύπου 2.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin στο Cambridge της Βρετανίας έκαναν πειράματα επάνω σε ποντίκια τα οποία τάιζαν με junk food επι οκτώ εβδομάδες. Τους έδιναν δηλαδή τυρί, σοκολάτες και καραμέλες.
Τις επόμενες πέντε εβδομάδες τους έδιναν τροφές πλούσιες σε λιπαρά. Στην συνέχεια οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των τρωκτικών καθώς και τους μεταφορείς γλυκόζης που βρίσκονται στα νεφρά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως όσοι τρέφονται με πρόχειρο φαγητό, ευρέως γνωστό ως junk food, κινδυνεύουν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους με επακόλουθο αλυσιδωτά προβλήματα στην υγεία τους.
Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλούνται και από τον διαβήτη τύπου 2 και η έρευνα έδειξε πως τόσο το πρόχειρο φαγητό, όσο και ο διαβήτης τύπου 2 έχουν εξίσου αρνητικές επιδράσεις για τα νεφρά.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα ποντίκια που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 είχαν περισσότερα από ορισμένα είδη μεταφορέων γλυκόζης και ρυθμιστικών πρωτεϊνών. Αλλά η δίαιτα στην οποία υπεβλήθησαν δημιούργησε παρόμοιες αλλαγές στους ίδιους υποδοχείς, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στα ίδια προβλήματα που οδηγούνται τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη.
Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν ο οργανισμός παράγει υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα και ανεπαρκή ινσουλίνη. Όταν συμβαίνει αυτό τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται με αρνητικές αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλα τα όργανα συμπεριλαμβανομένων και των νεφρών.
Ο επικεφαλής της έρευνας δόκτωρ Havovi Chichger τόνισε πως «η δυτική διατροφή περιέχει όλο και περισσότερο junk food και λιπαρά και υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ αυτής της διατροφής με την πρόσφατη αύξηση των ατόμων με παχυσαρκία και με τον διαβήτη τύπου 2» και προσέθεσε πως η κατανόηση του πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στα νεφρά θα βοηθήσει τους ανθρώπους να τρέφονται σωστά και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να προκληθεί ζημιά στα νεφρά τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: