Καφές & αλκοόλ στην σπαστική κολίτιδα

26-12-2016

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, που είναι ευρέως γνωστό σαν σπαστική κολίτιδα, είναι μία χρόνια πάθηση του γαστρεντερικού συστήματος και συγκεκριμένα του εντέρου. Οι αιτίες που το προκαλούν δεν έχουν διευκρινιστεί γεγονός που καθιστά την θεραπεία του εξαιρετικά δύσκολη. Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους εμφανίζει τα ενοχλητικά συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας, όπως φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα και δυσπεψία, τα οποία προκαλούνται από διαφορετικά ερεθίσματα στον κάθε άνθρωπο. Με απλά λόγια, η διαχείριση της σπαστικής κολίτιδας είναι πολύ εξατομικευμένη και βασίζεται στην αποφυγή καταστάσεων που μπορεί να προκαλούν τις εξάρσεις.

Οι περισσότεροι με σπαστική κολίτιδα συσχετίζουν τα συμπτώματά με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε ποια είναι τα φαγητά που σας ενοχλούν, άρα και θα πρέπει να αποφεύγετε, είναι να κρατήσετε ένα ημερολόγιο με το τι τρώτε και με τα τυχόν συμπτώματα. Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχουν κάποιες τροφές οι οποίες κατά γενική παραδοχή «βάζουν λάδι στη φωτιά», όπως: τα λιπαρά φαγητά, η ζάχαρη, η βρώμη, τα γαλακτοκομικά, κάποια φρούτα ή λαχανικά και τα έτοιμα γεύματα και σνακ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και 2 πολύ αγαπημένα ροφήματα, τα οποία δεν προσφέρουν μόνο γευστική ικανοποίηση αλλά συμβάλλουν στην τόνωση, στην καλύτερη διάθεση, αλλά κυρίως στην κοινωνικοποίηση του ανθρώπου.  Αυτά δεν είναι άλλα από τον καφέ και το αλκοόλ.

Ο καφές: Ο καφές έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες ανεξαρτήτως του εάν κανείς υποφέρει από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή όχι. Αυτό τον καθιστά αμέσως απαγορευμένο για όσους έχουν τη διαρροϊκή μορφή της πάθησης. Ακόμη, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό της σπαστικής κολίτιδας οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα στρες, στην ανακούφιση του οποίου σίγουρα δεν συμβάλλει η διεγερτική καφεΐνη. Πολλοί θα υποψιάζονται πως ο decaffeinated καφές θα είναι καταλληλότερες στις περιπτώσεις γαστρεντερικών διαταραχών. Μελέτες όμως έχουν δείξει πως ο καφές χωρίς καφεΐνη όχι μόνο δεν είναι πιο ήπιος για το στομάχι, αλλά μπορεί να προκαλέσει εντονότερες εξάρσεις από τον κανονικό. Η συμβουλή των ειδικών για αποφυγή του καφέ είναι ξεκάθαρη, προτρέποντας όσους έχουν σπαστική κολίτιδα να τονωθούν μέσα από ροφήματα όπως το τσάι.

Το αλκοόλ: Μελέτες έχουν δείξει πως ο τρόπος που το σώμα επεξεργάζεται το αλκοόλ μπορεί τελικά να επηρεάσει το πόσο πολύ κινείται το έντερο, εντείνοντας με τον τρόπο αυτό συμπτώματα όπως ο τυμπανισμός και ο πόνος στο στομάχι. Οι περισσότεροι ειδικοί καταλήγουν πως η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ δεν αυξάνει σημαντικά τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας, η χρόνια όμως υπερκατανάλωση ενδέχεται να καταστρέφει τα τοιχώματα του εντέρου με δυσάρεστες συνέπειες για τους πάσχοντες. Επιπλέον, πρόσθετα υλικά των cocktails, όπως οι χυμοί και το ανθρακικό, πιθανολογείται έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Η συμβουλή λοιπόν είναι πως, εάν δεν αποτελεί έναν κοινό υπαίτιο της σπαστικής σας κολίτιδας, 1 με δύο ποτήρια αλκοόλ σκέτου ή με πάγο είναι καλά ανεκτά και μπορείτε να τα καταναλώσετε.

Στην σπαστική κολίτιδα δεν υπάρχει μία συνταγή για όλους. Εάν ο καφές ή το αλκοόλ ερεθίζουν το έντερό σας, τότε καλό θα ήταν να τα περιορίσετε για να αποφύγετε τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

Πηγές:

1. Reding KW1, Cain KC, Jarrett ME, Eugenio MD, Heitkemper MM. Relationship between patterns of alcohol consumption and gastrointestinal symptoms among patients with irritable bowel syndrome. Am J Gastroenterol. 2013 Feb;108(2):270-6. doi: 10.1038/ajg.2012.414. Epub 2013 Jan 8.

2. Cuomo R1, Andreozzi P1, Zito FP1, Passananti V1, De Carlo G1, Sarnelli G1. Irritable bowel syndrome and food interaction. World J Gastroenterol. 2014 Jul 21;20(27):8837-45. doi: 10.3748/wjg.v20.i27.8837.