Καφές: Χαρίζει χρόνια ζωής… αλλά χωρίς ζάχαρη και γάλα

Καφές
21-06-2025
O καφές είναι αγαπημένο πρωινό και απογευματινό ρόφημα για τους Έλληνες. Και μπορεί να γίνει πολύ ευεργετικός για την υγεία μας. Αρκεί να τον πιούμε σκέτο… χωρίς γάλα ή ζάχαρη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The Journal of Nutrition. Και έδειξε ότι ο μαύρος καφές ή ο καφές με λίγη ζάχαρη συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Αλλά όταν οι άνθρωποι έπιναν καφέ με πολλά γλυκαντικά, τα οφέλη για την υγεία εξαφανίζονταν.

Ο καφές για την υγεία μας

«Ο καφές είναι ένα από τα πιο συχνά ροφήματα στον κόσμο και, καθώς σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ενήλικες αναφέρουν ότι πίνουν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι την ημέρα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Φανγκ Ζανγκ του Πανεπιστημίου Ταφτς.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περισσότερους από 46.000 ενήλικες στις ΗΠΑ που συμμετείχαν σε εθνικές έρευνες υγείας μεταξύ 1999 και 2018. Ανέλυσαν τι είδους καφέ έπιναν οι άνθρωποι – με καφεΐνη ή ντεκαφεϊνέ – και πόση ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά πρόσθεσαν.

Συνέκριναν αυτά τα δεδομένα με θανάτους από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και με καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Τι εδειξε η έρευνα

  • Η κατανάλωση τουλάχιστον ενός φλιτζανιού καφέ με καφεΐνη την ημέρα συνδέθηκε με 16% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
  • Η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών την ημέρα συνδέθηκε με 17% χαμηλότερο κίνδυνο.
  • Δεν βρέθηκε σαφής συσχέτιση μεταξύ του καφέ και των θανάτων από καρκίνο.
  • Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα άτομα που έπιναν σκέτο καφέ ή καφέ με χαμηλές ποσότητες ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών φάνηκαν να ωφελούνται περισσότερο.

Στη μελέτη, η χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ορίστηκε ως περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού ανά φλιτζάνι 225 γραμμαρίων.

«Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει πώς τα πρόσθετα του καφέ θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου θνησιμότητας και η μελέτη μας είναι από τις πρώτες που ποσοτικοποιεί την ποσότητα γλυκαντικού και κορεσμένων λιπαρών που προστίθενται», πρόσθεσε ο επικεφαλής συγγραφέας Bingjie Zhou, διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Tufts των ΗΠΑ.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι ο καφές μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής, απλώς να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα ζάχαρης και γάλακτος που προσθέτετε!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καφές: Ο «σύμμαχος» των μεσήλικων γυναικών κατά της γήρανσης