Καμία πατρίδα για τους “ασφαλισμένους – ανασφάλιστους”

26-12-2016

Αν και όλοι γνωρίζουμε ότι καλύτερο του θεραπεύειν, το προλαμβάνειν, στη χώρα μας η κοντόφθαλμη πολιτική για την υγεία των τελευταίων δεκαετιών και κυρίως των τελευταίων χρόνων, λόγω κρίσης έχει απαξιώσει την εργαστηριακή διαγνωστική, με συνέπεια να εκτινάσσεται το κόστος της θεραπείας των ασθενών, αλλά και να είμαστε η πρώτη χώρα σε νοσοκομειακά πανανθεκτικά μικρόβια, με ότι κινδύνους μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Και δεν είναι μόνο το κόστος το οικονομικό, αλλά και το κόστος της ανθρώπινης ζωής, λόγω του ότι οι πολίτες αυτής της χώρας ακόμα και αν είναι ασφαλισμένοι, δεν έχουν πρόσβαση σε εξετάσεις, που αν τις έκαναν θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή τους.

Ο στρεβλός τρόπος που λειτουργεί το παρατηρητήριο τιμών, όπως περιγράφηκε από βιοπαθολογοανατόμους γιατρούς, δημόσιους αλλά και ιδιώτες στο πλαίσιο Ημερίδας που διοργανώθηκε με θέμα «Ο ρόλος της εργαστηριακής διάγνωσης στον εξορθολογισμό των δαπανών Υγείας» δίνει τις διαστάσεις μιας εικόνας τραγικής.

Γιατί όχι απλώς είναι τραγικό αλλά και κωμικοτραγικό, στο παρατηρητήριο τιμών να υπάρχει η γκαλιμανίνη, μια απαρχαιωμένη εξέταση κύησης πλέον του βατράχου, και να λείπει (να μη μπορεί να την κάνει δηλαδή ένας ασθενής ακόμη και αν είναι ασφαλισμένος) η εξέταση της τροπονίνης προκειμένου να διαγνωσθεί άμεσα ένα έμφραγμα. Επίσης,  είναι “αστείο” να υπάρχει μόνο μια κατηγορία βαμβακοφόρου στυλεού, με αποτέλεσμα να ταυτίζονται είδη που μεταφέρονται οι δειγματοληψίες με τις κοινές μπατονέτες για τα αυτιά!

Όπως επεσήμανε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρικής Βιοπαθολογίας, κα Χρυσούλα Νικολάου, αυτή τη στιγμή μόλις το 5% τον απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να μην έχουν πρόσβαση σε σωτήριες για την υγεία τους εξετάσεις, που μπορούν να διαγνώσουν έγκαιρα και έγκυρα σοβαρές παθήσεις, μειώνοντας παράλληλα σημαντικά το συνολικό κόστος δαπάνης για την υγεία.

«Στην Ελλάδα έχουμε ασφαλισμένους – ανασφάλιστους, το κρατικό τιμολόγιο από τις 8.000 εξετάσεις καλύπτει μόνο τις 1.000, ο ασθενής είναι αναγκασμένος να πληρώνει ο ίδιος για σοβαρές εξετάσεις, όπως αυτή του καρδιακού δείκτη NT-ProBNP, που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μειώση έως και 90% των εμφραγμάτων σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια» τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Λεωνίδας Αναγνώστου, Ιατρός Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ του Παν/μιου Αθηνών.

Επίσης, ο κ. Αναγνώστου ανέφερε ότι «Τα προγράμματα πρόληψης μέχρι σήμερα δεν αποτελούν πολιτική της Πολιτείας, έτσι τα ιδιωτικά εργαστήρια καλούνται να καλύψουν αυτό το κενό, τη στιγμή που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά βάρη της φορολογίας των rebate και claw back. Από την άλλη ο κακοπληρωτής ΕΟΠΥΥ δεν αποπληρώνει τις οφειλές του προς αυτά».

«Είναι άκρως σημαντικό» είπε ο κος Αναγνώστου, «τα προγράμματα πρόληψης να εφαρμοστούν και στη δημόσια Υγεία, αφού θα οδηγήσουν σε μείωση του συνόλου των δαπανών σε βάθος χρόνου, καθώς θα μειώσουν τον χρόνο διάγνωσης, θα προλαμβάνουν τη νόσο και θα μειώσουν την συμφόρηση στα εξωτερικά ιατρεία. Παράλληλα, η ολοκλήρωση του μηχανογραφικού συστήματος του ΕΟΠΥΥ και ο έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων μαζί με την εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων θα μειώσει και θα εξαφανίσει τις άσκοπες, πλασματικές αλλά και πλαστές εξετάσεις»Τα προγράμματα πρόληψης που δεν αποτελούν μέχρι σήμερα πολιτική της πολιτείας εφαρμοζόμενα θα οδηγήσουν σε μείωση του συνόλου των δαπανών σε βάθος χρόνου».

 

Βάννα Κεκάτου