«Καμπανάκι» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη βρεφική θνησιμότητα – Τα στοιχεία για την Ελλάδα

25-03-2025

Περίπου 300.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Επιπλέον, πάνω από 2 εκατομμύρια μωρά πεθαίνουν στον πρώτο μήνα της ζωής τους, ενώ περίπου 2 εκατομμύρια ακόμα μωρά γεννιούνται νεκρά. Με βάση τις τρέχουσες τάσεις, 4 στις 5 χώρες βρίσκονται εκτός τροχιάς για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων των Ηνωμένων Εθνών για τη βελτίωση της μητρικής επιβίωσης έως το 2030. Επιπλέον, 1 στις 3 χώρες δεν θα επιτύχει τους στόχους για τη μείωση των θανάτων νεογνών.  Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που αφορούν σε γεγονότα φυσικής κίνησης πληθυσμού, το έτος 2023, οι θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανήλθαν σε 248, αυξάνοντας τον δείκτη βρεφικής θνησιμότητας (3,5% έναντι 3,1% το έτος 2022).

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα του υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του εορτασμού της καθιερωμένης Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας του Π.Ο.Υ. που είναι η 7η Απριλίου εκάστου έτους. Για το έτος 2025 η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας έχει ως θέμα: «Υγιείς αφετηρίες, ελπιδοφόρο μέλλον». Ο φετινός εορτασμός σηματοδοτεί την έναρξη μιας ετήσιας εκστρατείας ενημέρωσης για την υγεία των μητέρων και των νεογνών, με στόχο τη μείωση της μητρικής και βρεφικής θνησιμότητας και την προώθηση της μακροπρόθεσμης υγείας και ευημερίας των γυναικών. Η εκστρατεία θα επικεντρωθεί στην ανάγκη για υψηλής ποιότητας φροντίδα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό, υποστηρίζοντας τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία των γυναικών και των οικογενειών τους. Επιπλέον, θα προωθήσει την εφαρμογή πολιτικών και νόμων που διασφαλίζουν την υγεία και την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών.  Οι στόχοι της εκστρατείας είναι:

Να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση αναφορικά με τα κενά που εμφανίζονται στην μητρική και νεογνική επιβίωση και την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη ευημερία των γυναικών.

Να υποστηριχθούν αποτελεσματικές επενδύσεις που θα βελτιώσουν την υγεία των γυναικών και των βρεφών.

Να ενθαρρυνθεί η συλλογική δράση για την υποστήριξη των γονέων, καθώς και των επαγγελματιών υγείας που παρέχουν κρίσιμη φροντίδα.

Να παρασχεθεί χρήσιμη πληροφορία για την υγεία σχετικά με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την περίοδο μετά τον τοκετό. Επιπλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει την αυξανόμενη ανάγκη τα συστήματα υγείας να αντιμετωπίσουν τα πολλά υποκείμενα προβλήματα υγείας που επηρεάζουν την υγεία των μητέρων και των νεογνών. Αυτά περιλαμβάνουν όχι μόνο τις άμεσες επιπλοκές από τον τοκετό, αλλά και τις ψυχικές διαταραχές, την ακατάλληλη διατροφή (συμπεριλαμβανομένου του υποσιτισμού, της υπερτροφίας και των διατροφικών ελλείψεων), καθώς και την αυξανόμενη επιβάρυνση από τις μη μεταδοτικές ασθένειες.