“Καμπανάκι” Π.Ο.Υ. για τους ενήλικες που μολύνθηκαν με κορονοϊό

Π.Ο.Υ.
14-12-2020

Οδηγό «επιβίωσης» για την επιστροφή στην κανονικότητα ενηλίκων που αρρώστησαν και νοσηλεύθηκαν λόγω COVID-19 λοίμωξης αλλά και συμβουλές για το πότε θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με κάποιον επαγγελματία υγείας μετά τη νόσηση με κορονοϊό, εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Όπως υπογραμμίζει ο Π.Ο.Υ., «Η νοσηλεία και η βαριά ασθένεια μπορεί να επηρεάσουν διαφορετικά τον καθένα. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας, όπως ένα γενικό ιατρό, έναν ειδικό στην αποκατάσταση ή έναν ειδικό ιατρό, εάν:

  • Υπάρξει κάποια αλλαγή στο πόσο λαχανιασμένος είστε σε κατάσταση χαλάρωσης και η κατάσταση δεν βελτιώνεται εξασκώντας τεχνικές για τον έλεγχο της αναπνοής.
  • Λαχανιάσετε πολύ κάνοντας ελάχιστα και η κατάσταση δεν βελτιώνεται.
  • Παρουσιάσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα από αυτά: Ναυτία ή τάση για εμετό, Ζάλη ή τάση για λιποθυμία, Λαχάνιασμα, Έντονη εφίδρωση, Σφίξιμο στο στήθος, Έντονο πόνο, πριν την άσκηση ή κατά τη διάρκεια αυτής.
  • Η προσοχή, η μνήμη, η σκέψη σας δεν παρουσιάζουν βελτίωση ή εάν η κούρασή σας δεν υποχωρεί, πράγμα που σας δυσκολεύει να κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες ή σας αποτρέπει από το να επιστρέψετε στην εργασία σας ή  σε κάποιον άλλο ρόλο.
  • Εάν χειροτερεύσει η διάθεσή σας, ειδικά εάν αυτό διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Στον Οδηγό παρέχονται επίσης πληροφορίες για τη Διαχείριση της δύσπνοιας, Πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, Διαχείριση προβλημάτων με τη φωνή, Διαχείριση φαγητού, ποτού και κατάποσης, Διαχείριση προβλημάτων προσοχής, μνήμης και πνευματικής διαύγειας, Διαχείριση καθημερινών δραστηριοτήτων καθώς και Διαχείριση στρες και προβλημάτων με τη διάθεση.