Κάνουμε τα εμβόλια αλλά ξεχνάμε τα επαναληπτικά

26-12-2016

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εμβολιασμού πραγματοποιήθηκε ημερίδα την οποία  διοργάνωσε το υπουργείο Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν  ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι είναι υψηλή η εμβολιαστική  κάλυψη γενικά του ελληνικού πληθυσμού και των μικρών παιδιών η οποία το 2011 έφτασε το 98% του πληθυσμού. Βέβαια και στον εμβολιασμό  αποτυπώνονται κοινωνικές ανισότητες καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι ιδιαίτερα καλά στα παιδιά των Ελλήνων αθίγγανων και στα παιδιά που ανήκουν σε οικογένειες μεταναστών. Συγκεκριμένα η εμβολιαστική κάλυψη των αθίγγανων παιδιών για το 2011 φτάνει σε ποσοστό περίπου στο 80%. Επιπλέον τα στοιχεία δείχνουν ότι το 70% των εμβολίων γίνονται στον ιδιωτικό τομέα ενώ κατά το έτος 2011 αυξήθηκε σε ποσοστό κατά 22% η προσφυγή στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.  Όσον αφορά αυτή τη μεταστροφή προς τις δημόσιες δομές ο παιδίατρος και καθηγητής της ΕΣΔΥ κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος, επισήμανε ότι αναμένεται να υπάρξει δομικό πρόβλημα αφού στην Ελλάδα δεν έχουμε τις αντίστοιχες δομές και υπηρεσίες που θα αναλάβουν τους άνεργους και τους ανασφάλιστους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι ενώ οι Έλληνες εμβολιάζονται δεν πραγματοποιούν όμως τον επαναληπτικό εμβολιασμό. Τα στοιχεία που παρουσίασε η καθηγήτρια Νοσηλευτικής Αθήνας Ι. Παυλοπούλου και προκύπτουν από έρευνα για την εμβολιαστική κάλυψη των  παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς της Αθήνας μαρτυρούν ότι  ενώ η κάλυψη στα πρώτα εμβόλια φτάνει σε ποσοστό 94%, στα νεότερα εμβόλια και στα επαναληπτικά η κάλυψη φτάνει στα επίπεδα 61% – 63%.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το κόστος εμβολιασμού ανά παιδί στην Ελλάδα φαίνεται να είναι 550 ευρώ επιπλέον σε σχέση με χώρες όπως  η Βρετανία. Στο πλαίσιο λοιπόν της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να συζητηθούν σοβαρά τα δεδομένα κόστους – οφέλους  που προτείνονται ανά εμβολιαστικό σχήμα.

Τέλος οι ενέργειες του υπουργείου Υγείας στοχεύουν στην εμβολιαστική κάλυψη όλου του παιδικού πληθυσμού, στην αξιοποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων σαν βάση των πολιτικών αποφάσεων, στην επιλογή προτεραιοτήτων με βάση τις τεκμηριωμένες πρακτικές κόστους – οφέλους και στην ηλεκτρονική καταγραφή των εμβολιασμών. Η υφυπουργός Υγείας κυρία Φωτεινή Σκοπούλη μάλιστα , έθεσε ως στόχο να καλύπτονται εμβολιαστικά όλα τα παιδιά στην Ελλάδα από τη γέννησή τους. Συνεπώς Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για άστεγους, Ρομά, μετανάστες και ανασφάλιστα παιδιά οι οποίοι προς το παρόν απευθύνονται στα κοινωνικά ιατρεία και τις ΜΚΟ για να εμβολιαστούν.

Χρυσάνθη Τασσοπούλου