Κάπνισμα: Το τσιγάρο κόβεται καλύτερα μαχαίρι

26-12-2016
Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν καθημερινά να κόψουν το κάπνισμα. Πολλοί προσπαθούν να το κόψουν σιγά σιγά μειώνοντας σταδιακά τον αριθμό των τσιγάρων. Βρετανοί επιστήμονες όμως λένε τώρα πως το τσιγάρο κόβεται καλύτερα μαχαίρι.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία συνέκριναν περίπου 700 άτομα που είχαν εκδηλώσει την επιθυμία να σταματήσουν να καπνίζουν.  Θέλησαν έτσι να δουν ποιος θα είχε την μεγαλύτερη επιτυχία.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine, έδειξαν πως ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει κανείς το κάπνισμα, είναι να μην το κάνει σιγά-σιγά, αλλά με τη μια.
 
Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ Νικολά Λίντσον-Χόουλι και οι συνεργάτες της χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες: Η πρώτη ομάδα σταμάτησε το κάπνισμα απότομα σε μια προκαθορισμένη ημερομηνία, ενώ η δεύτερη μείωνε σταδιακά τον αριθμό των τσιγάρων επί δύο εβδομάδες έως την ίδια προκαθορισμένη ημερομηνία διακοπής του καπνίσματος.
Και οι δύο ομάδες υποβάλλονταν σε συμβουλευτική υποστήριξη, και παράλληλα μπορούσαν να χρησιμοποιούν επιθέματα και τσίχλες νικοτίνης. 
 
Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας διακοπής του καπνίσματος, οι εθελοντές ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για μήνες, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο όντως είχαν πάψει να καπνίζουν ή είχαν υποτροπιάσει. 
 
Ένα μήνα μετά, το 49% (οι μισοί) από όσους το είχαν κόψει απότομα, παρέμεναν άκαπνοι, έναντι 39% μεταξύ όσων το είχαν κόψει βαθμιαία. 
 
«Συνεπώς, όσοι το σταματούν απότομα, έχουν 25% μεγαλύτερη πιθανότητα να απαλλαγούν από το κάπνισμα» υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης. 
 
Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούσαν ανέκαθεν η απότομη διακοπή του καπνίσματος, αλλά οι περισσότεροι καπνιστές τείνουν να υιοθετούν την πιο ήπια λύση.
 
Όπως είπε η  Δρ Λίντσον-Χόουλι «πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν καν να διανοηθούν ότι το κόβουν μιά κι έξω ή ότι το κόβουν τελείως και δεν καπνίζουν έστω λίγα τσιγάρα μέσα στη μέρα. Γι’ αυτούς είναι προτιμότερο, από το να μην κάνουν τίποτε, να το περιορίσουν έστω σε ένα βαθμό. Αν όμως κανείς το έχει πάρει απόφαση να το κόψει τελείως, τότε θα είναι καλύτερα να πάρει τη γενναία απόφαση να το κόψει απότομα και όχι βαθμιαία».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: