Καρδιοπαθείς “κόβουν” τη θεραπεία τους λόγω …κόστους

26-12-2016

Ολοένα και περισσότεροι καρδιοπαθείς εγκαταλείπουν την φαρμακευτική τους αγωγή λόγω κόστους! Ενδεικτικό είναι ότι το 12,9% των ασθενών παραδέχεται ότι «έκοψε» τα φάρμακά του καθώς δεν μπορεί να καλύψει το υψηλό κόστος τους. Το 53% των πολιτών δηλώνει ότι το κόστος συμμετοχής στη φαρμακευτική αγωγή είναι μεγάλο (45%) ή δυσβάσταχτο (8%).

 Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα κάθε χρόνο συμβαίνουν 35.000 εγκεφαλικά επεισόδια έναντι 20.000 εμφραγμάτων, την στιγμή που στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ο αριθμός των εγκεφαλικών είναι ίσος με αυτόν τον εμφραγμάτων. Τα αυξημένα ποσοστά εγκεφαλικών αποδίδονται από τους ειδικούς στην γήρανση του πληθυσμού και στην ανεπάρκεια ειδικών μονάδων πρόληψης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν την Τρίτη με αφορμή το 29ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας (25-26 Απρίλιου, Αθήνα, ξενοδοχείο Caravel) οι καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, διευθυντής καρδιολογικής κλινικής του Ερρ. Ντυνάν κ. Γεώργιος Ανδρικόπουλος, διευθυντής Β’ Καρδιολογικής κλινικής Ευρωκλινικής κ. Δημήτριος Ρίχτερ και επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Κωνστ. Τσιούφης:

 το 12,9% των ασθενών δηλώνει ότι έχει εγκαταλείψει τη φαρμακευτική αγωγή που ελάμβανε καθώς δεν μπορεί να καλύψει το υψηλό κόστος της.

  • Το 53% των πολιτών δηλώνουν ότι το κόστος συμμετοχής στη φαρμακευτική αγωγή είναι μεγάλο (45%) ή δυσβάσταχτο (8%).
  • την ίδια στιγμή, η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλή. Το 3% των Ελλήνων πάσχουν από κοπλική μαρμαρυγή, ποσοστό που υπερβαίνει το 10% μεταξύ όσων ηλικία μεγαλύτερη των 75 ετών.

 Τα στοιχεία προέρχονται από μεγάλη έρευνα που έγινε στο πλαίσιο του 9ετούς προγράμματος «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης-Εκτίμηση Καρδιαγγειακού κινδύνου» του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας και στο οποίο έχουν συμμετάσχει ήδη περισσότεροι από 45.000 Έλληνες.