Καρκίνος στον εγκέφαλο: Νέα θεραπεία δίνει ελπίδες

28-03-2017

Ο καρκίνος στον εγκέφαλο είναι μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές της νόσου και δυστυχώς εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη έρχονται αντιμέτωποι με αυτήν κάθε χρόνο. Τώρα, Καναδοί επιστήμονες δίνουν ελπίδες και λένε πως ανακάλυψαν μια νέα κλινική προσέγγιση που αυξάνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας κατά επιθετικής μορφής καρκίνου του εγκεφάλου.

Το γλοιοβλάστωμα, είναι ο συχνότερος και πιο επιθετικός εγκεφαλικό όγκος, με αυξημένες πιθανότητες υποτροπής και ταχεία εξέλιξη από τη στιγμή της αρχικής διάγνωσης. Οι ασθενείς συνήθως έχουν κατά μέσο όρο, 16 μήνες προσδόκιμο επιβίωσης.

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο McGill στο Montreal του Καναδά κατάφεραν να αυξήσουν στους 22 μήνες τη μέση επιβίωση των ασθενών με γλοιοβλάστωμα χάρη σε ένα νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Radiology Oncology, η συνήθης αγωγή περιλαμβάνει την αφαίρεση του όγκου, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό, και στην συνέχεια εξάλειψη των υπολειμμάτων με θεραπεία και χημειοθεραπεία. Μετά το χειρουργείο, οι ασθενείς χρειάζονται τουλάχιστον 4-5 εβδομάδες ανάρρωση πριν κάνουν ακτινοθεραπεία. Δυστυχώς, στο διάστημα αυτό τα εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Και πρόκειται κυρίως για καρκινικά βλαστικά κύτταρα, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά στην ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

Όπως λέει ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Τζορτζ Σενουντα, εκείνος και οι συνεργάτες του προσέθεσαν χημειοθεραπεία πριν την ακτινοθεραπεία, τη λεγόμενη και εισαγωγική χημειοθεραπεία, η οποία εμπόδισε τον όγκο να αναπτυχθεί κατά τη φάση της ανάρρωσης και αύξησε έτσι την επιβίωση των ασθενών.
Μετά την εισαγωγική χημειοθεραπεία, οι ασθενείς έκαναν εντατική ακτινοθεραπεία.

«Ελέγξαμε καλύτερα τον όγκο δίνοντας στους ασθενείς την ίδια συνολικά δόση ακτινοθεραπείας σε λιγότερες φορές και μικρότερο χρονικό διάστημα. Έτσι αυξήσαμε την αποτελεσματικότητα της αγωγής και πιστεύουμε ότι αυτό με τη σειρά του εξόντωσε τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα, δηλαδή τους υπαίτιους της υποτροπής. Η μείωση κατά ένα τρίτο της ακτινοθεραπείας ανακούφισε τους ασθενείς και μείωσε το κόστος», εξηγεί ο Δρ Σενουντα.

Και προσθέτει ότι, «το 50% των ασθενών του δείγματος επιβίωσε δύο χρόνια έπειτα από την αρχική διάγνωση, γεγονός εξαιρετικά ενθαρρυντικό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος του μαστού: Ποτό, περιττά κιλά και καθισιό αυξάνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης
Καρκίνος: Πως ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο του προστάτη